Oplossingen voor het grote menstruatietaboe in India

26-07-2017 Bron: OneWorld
Foto: Vrouwen uit Bangladesh in een voorlichting over gender onderwerpen Foto:IFPRI Images
Interview – 

Vorige week leidde een zogeheten 'ongesteldheiddag' die twee Indiase bedrijven invoerden tot de nodige ophef. Menstruatie is nog altijd een taboe in het land, maar beetje bij beetje worden er stappen gezet naar meer begrip. SRHR-deskundigen Maaike van Vliet en Ella de Voogd leggen uit welke ontwikkelingen echt een verschil maken.

Een absolute doorbraak noemt De Voogd het: afgelopen week zat een delegatie van belangrijke Indiase leiders om de tafel om te spreken over het onderwerp menstruatie. “Kun je het je voorstellen?” zegt ze. “Vroeger stond het schaamrood al op de kaken als er een woord over viel en nu zit er gewoon een groep oudere mannen met elkaar over het onderwerp te vergaderen. Het is wel een apart gezicht.”

De Voogd werkte de afgelopen jaren in Bangladesh bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en bespreekt de belangrijkste uitdagingen en mogelijke oplossingen die zei hier is tegengekomen op dit gebied. “Het belangrijkste is dat er meer kennis over komt. Dat vrouwen weten dat het niet verstandig is om oude lappen uit de fabriek te gebruiken en deze na het wassen direct onder het bed te stoppen om ze er de volgende maand weer beschimmeld onder vandaan te halen. Er is veel schaamte onder vrouwen omdat er nauwelijks over menstruatie gesproken wordt, laat staan dat vrouwen de lappen opzichtig buiten te drogen hangen. Zeker voor de mensen in krottenwijken, die toch al hutje mutje op elkaar leven, is dit een groot probleem.”

Zelfs jongeren naaien na een doe-het-zelf-cursus maandverbandjes in elkaar en verkopen ze op straat

Maar wat kun je eraan doen? De Voogd: “Door vrouwen en mannen via voorlichtingsprogramma's te vertellen waarom het niet gezond is en door alternatieven te bieden, kun je al veel verandering teweeg brengen. Enkele bedrijven hebben gemerkt dat ze omzet verliezen op het moment dat vrouwen iedere maand een aantal dagen weg blijven. Hierdoor zijn zij bereid mee te werken om oplossingen te bedenken, zoals het aanbieden van goedkoop maandverband. Maar veel problemen hangen met elkaar samen en een project kan ook onverwachte neveneffecten met zich meebrengen.”

Want als al die vrouwen ineens maandverband gaan gebruiken, waar blijft die afvalberg dan? “In samenwerking met Simavi is er hier in Nederland gewerkt aan biologisch afbreekbaar maandverband met Indiase klei, die dus ter plekke beschikbaar is. Het bedrijfsleven wordt ook steeds meer betrokken bij dit soort initiatieven.”

Maaike van Vliet, die de afgelopen vier jaar werkzaam was in Burundi, vult De Voogd aan: “Er moet wel goed gekeken worden naar de context. In Burundi, een ‘klein’ land met 10 miljoen inwoners en instabiele politiek, hoef je niet veel te verwachten van het bedrijfsleven. Hier leeft 90 procent van de mensen op het platteland. Met behulp van verschillende organisaties worden menstruatieproblemen, in combinatie met andere taboe-onderwerpen, via straattheater en voorlichtingsprogramma's aangepakt. Zo zijn hier na de ‘doe-het-zelf’-lessen - waarbij mensen leren zelf gemakkelijk maandverband te produceren - zelfs jongeren maandverbandjes in elkaar aan het naaien om vervolgens op straat te verkopen. Hierdoor is het voor zowel meiden als jongens gemakkelijker geworden om over het onderwerp te praten.”

Anneroos Dijkstra

Mijn naam is Anneroos Dijkstra en ik ben een derdejaars Culturele...

Lees meer van deze auteur >

Reacties