Achtergrond

Waarom je Serious Request eigenlijk niet serieus kan nemen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het Serious Request-festijn is weer bijna op z’n eind. Ik zeg festijn, want de week voor Kerst waarin drie 3FM-dj’s zich laten opsluiten in een glazen huis om tegen betaling verzoekjes te draaien, gaat helemaal niet om het beter maken van de wereld: het gaat om het vieren van een feestje en je ondertussen goed voelen dat je geld geeft. 

Nogal hypocriet, want zeker de helft van de mensen op dat plein in Haarlem en alle anderen die leuke actietjes organiseren om geld in te zamelen zouden bij Tweede Kamerverkiezingen nu stemmen op een partij die ontwikkelingssamenwerking verder wil beperken of zelfs afschaffen. Want ontwikkelingssamenwerking, je weet wel, dat potje geld waar projecten als het tegengaan van seksueel misbruik in conflictgebieden van worden gerealiseerd, dát is een linkse hobby.

Maar is het erg dat
doel en middel weinig met elkaar te maken hebben?

Doel en middel
Doel en middel liggen mijlenver uit elkaar bij Serious Request. Het is mij bijvoorbeeld nooit echt duidelijk geworden wat een week lang niet eten van de dj’s in hemelsnaam te maken heeft met het doel waar ze voor inzamelen. Is het dat zij, de dj’s, ook afzien? Maar het afzien van de dj’s staat toch in enorm schril contrast met het afzien van de vrouwen waarvoor zij geld inzamelen? Een weekje detoxen is immers peanuts in verhouding met het fysieke en mentale leed dat seksueel geweld veroorzaakt. Misschien is het mediageniek, zo’n uithongeringskuurtje. Maar afzien is het zeker niet. 

Maar is het erg dat doel en middel weinig met elkaar te maken hebben? Vanavond zal blijken dat er weer miljoenen zijn opgehaald voor het Rode Kruis. Hoe ze dat geld precies gaan gebruiken om seksueel geweld tegen te gaan weten we niet precies. Terwijl dat toch heel belangrijk is? Ok, er is zoveel miljoen opgehaald. Dat is mooi. Maar waar gaat dat geld precies heen? Als zou blijken dat een deel van het geld voor een ander doel wordt ingezet, noodhulp bijvoorbeeld, kan ik daar niet van wakker liggen. Er is geen gebrek aan ellende in de wereld. Dus als het Rode Kruis ingezameld geld naar eigen inzicht zou herverdelen, kan ik me daar best in vinden. Maar dan wil ik het wel graag weten.

UPDATE 25/12/14: Van verschillende kanten werd ik op de website van het Rode Kruis gewezen waar gerapporteerd wordt over de besteding van de opgehaalde miljoenen. Het geeft een aardig beeld.

Maar ja, ‘ze deed tenminste iets.’

Afgeknipte haren doneren
Ik heb er alle vertrouwen in dat het Rode Kruis werkt aan een betere wereld. Bij 3FM heb ik dat niet. 3FM stuurt één dj naar een ontwikkelingsland om een paar zielige filmpjes op te nemen, terwijl er tientallen andere dj’s vrolijk door het land huppelen om flauwe grappen op de radio te maken.

Vijf jaar geleden stond Serious Request in Groningen, waar ik toen journalistiek studeerde. In aanloop naar het evenement maakte ik met een studiegenoot een filmpje over Groningers die bezig waren met inzamelingsacties. We kwamen bij een kapster in Veendam terecht, die klanten vroeg of ze hun afgeknipte haar wilden doneren in een soort doorzichtige inzamelingston. Hoe meer haar er verzameld werd, hoe meer zij aan Serious Request zou doneren. Wat dat in hemelsnaam te maken had met het tegengaan van malaria, het doel van dat jaar, wist ze zelf natuurlijk ook niet. Maar ja, ‘ze deed tenminste iets.’

Serious Request is niet serieus
Maar ze deed helemaal niets. Ze doneerde wat geld om vervolgens nooit meer na te hoeven denken over de vraag of er al een vaccin was tegen malaria (2009), of er al minder kinderen stierven aan diarree (2013) of dat er meer schoon drinkwater beschikbaar was in ontwikkelingslanden (2008). Omdat Serious Request wordt neergezet als dat vrolijke feest waarin elke artiest zich naar een Nederlands provinciestadje begeeft, biedt het Nederlanders de kans om de andere kant op te kijken. 

Serious Request is niet serieus, maakt niet meer los en is niet dapper. Wat Jacqueline Govaert er ook over zingt.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons