Achtergrond

Waarom ik als ex-vluchteling juist extra de vrijheid vier in Nederland

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Vorig jaar was ik onverschillig op de vraag of ik als zelfverklaarde ambassadeur van de Afrikaanse renaissance in Nederland wel vrijheid mocht vieren. In een essay op de Afrikablog van de Volkskrant legde ik het spanningsveld bloot tussen mijn zorgeloze leven hier en het contrast met het land waar ik geboren ben. Een jaar later kan ik niet anders dan concluderen dat ik juist genoeg reden heb om éxtra van vrijheid te kunnen genieten.

Mijn eerste stap is #premiergezocht, ik bewandel het pad dat Nederland heet. Morgen ben ik een paar meters verder. Volgt u het nog?' Dat waren mijn laatste woorden in een blog dat ik in 2012 schreef voor het televisieprogramma VPRO Premiergezocht waar ik deelnemer van was. Vier jaar later ben ik geen paden aan het bewandelen maar ben ik een sneltrein geworden op het traject dat Nederland heet.

Meldpunt

Vorig jaar bereikte ik de apotheose van mijn snelheid toen Geert Wilders mij op twitter had geblokkeerd nadat bleek dat het meldpunt PVV-overlast PVV-cynisme dat ik had gelanceerd binnen twee dagen meer dan achtduizend meldingen had. Ik stelde tegenover de media die aandacht gaven aan mijn initiatief: Wilders heeft de vrijheid om te doen wat hij wil, maar wij hebben ook te vrijheid om wat hij zegt te veroordelen. Ik heb de vrijheid om een meldpunt over PVV-overlast te starten in dit land.

Het is in dit land dat mijn liefde voor het schrijven is geboren. Ik heb voor de pen gekozen omdat het voor mij de manier is om mijn gedachten met de wereld te delen. Ik heb de vrijheid om dat te doen in dit land. Het is in dit land dat ik als een ex-asielzoeker stukken zoals deze op platforms zoals dit mag schrijven. Het is in dit land dat ik een open brief naar de minister mag schrijven en haar mag uitnodigen voor een etentje. Het gebeurde. Minister Lilianne Ploumen ging in op mijn uitnodiging en kwam met mij en andere vertegenwoordigers van de Afrikaanse diaspora eten en praten. Wij nuttigden samen Congolees eten en spraken met elkaar over de rol van de diaspora in het beleid rondom internationale samenwerking en buitenlandse handel.

Podium

Ik was een sneltrein. Ik maakte analyses over de implicaties van Je Suis Paris voor OneWorld waar als columnist aan verbonden ben. Een sneltrein, want ik heb de eer om met de hoofdredacteur van OneWorld 'on tour' te gaan in Nederland om verslag te doen van wat Nederlanders doen voor vluchtelingen in hun buurt. Dan weer werkte ik met VPRO Tegenlicht en maakte ik een veel bekeken videocolumn waarin ik het recept voor goede hulp introduceerde aan Nederlanders die hulp willen bieden aan vluchtelingen.

In dit land is mijn liefde voor het schrijven geboren

 

Ik was een sneltrein. Te zien op verschillende dagcentra in de hoofdstad en overal in het land. Ik ging met mensen in gesprek en droeg bij aan de publieke opinie, door in verschillende kranten te publiceren en door verschillende radio- en televisieoptredens. Dit alles omdat dit land mij de kansen en mogelijkheden geeft om in vrijheid al deze activiteiten te doen. En dan was ik weer op een podium in Delft, dit keer omdat ik een TEDxTalk moest geven over wat Nederlanders kunnen doen om vluchtelingen een thuis te geven. Mijn uit de Volkskrant pleidooi ‘adopteer een asielzoeker’ heb ik in Delft toegelicht aan de hand van persoonlijke anekdotes. Een van de helden is mevrouw van Schaik, die ik in deze dankbrief van een voormalige vluchteling heb genoemd. Mevrouw van Schaik stuurde mij naar het vwo ondanks het feit dat ik de Nederlandse taal niet machtig genoeg was. Zij is in mijn TEDxTalk, samen met andere Nederlanders een illustratie van wat mogelijk is als Nederlanders voorbij de negatieve stereotypen over vluchtelingen kijken en de mens ontdekken achter het label 'vluchteling'. Zij hebben bijgedragen aan mijn snelheid, op het traject dat Nederland heet.

Open brief

Je hoort waar ik naar toe ga. Vrijheid is een van de grootste krachten achter mijn ongekende snelheid. Vrij om mijn pen te gebruiken en mijn gedachten met de wereld te delen, vrij om een meldpunt PVV-overlast te starten, vrij om een open brief naar de minister te schrijven en haar uit te nodigen voor een etentje, vrij om mee te doen aan het maatschappelijke debat, vrij om een TEDxTalk te houden en daarmee duizenden Nederlanders te inspireren en motiveren om het verschil te maken.

Dankbaar als ik ben, met mijn referentiekader als een ex-vluchteling, heb ik genoeg reden om op 5 mei de vrijheid te vieren.

Omdat ik weet hoe gebrek aan vrijheid ruikt heb ik genoeg reden om vrijheid juist éxtra te vieren. Als ik zie dat mensen in Nederland naar de stembus gaan, een referendum organiseren en dat dit vredig verloopt heb ik genoeg reden om dankbaar te zijn dat ik in dit land mag zijn. Als ik zie hoe asielzoekers ondanks protesten van een aantal ontevreden burgers met warmte worden ontvangen dan ben ik dankbaar dat ik in dit land mag zijn.

Dankbaar als ik ben, met mijn referentiekader als een ex-vluchteling, heb ik genoeg reden om op 5 mei de vrijheid te vieren.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons