Lonneke van Genugten

Goede voornemens en uitstelgedrag

Beste Mark, als jij je aan jouw goede voornemens houdt, ren ik morgen een extra rondje.

Ik heb me zojuist ingeschreven bij de sportschool. Online. Handig, ik hoefde er de deur niet voor uit. Morgen begin ik. Of vrijdag. Of maandag. Want dan stop ik ook echt met snoepen. Geen koekjes meer, geen chocola. Alleen deze week mag ik nog even extra veel snoep, want dan zie je straks het verschil nog beter.

Goede voornemens en uitstelgedrag. Op de een of andere manier gaan die twee bij mij altijd samen. Ik verkeer in goed gezelschap. Ook Angela Merkel, Barack Obama en onze eigen Mark Rutte hebben er last van. Op 1 januari 2016 zijn de Werelddoelen officieel van start gegaan. Het zijn 17 doelen om een einde te maken aan armoede en klimaatverandering. Daar hebben Angela, Barack en Mark en 190 andere leiders zelf voor getekend. 

De deadline is in 2030. Dat lijkt nog ver weg, maar die 5479 dagen vliegen voorbij als je niet oppast. Onze premier mag wel eens gaan opschieten. Ik heb hem vorige week nog geen kolencentrales zien sluiten of klamboes uitdelen tegen malaria. Beste Mark, als jij je aan jouw goede voornemens houdt, ren ik morgen een extra rondje.

Deze column is geschreven voor Sublime FM (90.7FM). Luister hier de column terug. In januari verzorgt OneWorld elke woensdag een column over de werelddoelen voor Sublime FM. 

AddToAny

Reacties