Achtergrond

Mozaïek van de revolutie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Wat betekent de Arabische Lente voor de gewone mens in het Midden-Oosten? Monique Samuel (23) schreef het onlangs verschenen Mozaïek van de revolutie. Het boek van de politicoloog, publicist en Midden-Oostendeskundige leest als reisverslag, politieke analyse en biografisch verhaal ineen.

Monique Samuel is de jonge vrouw die na de val van Mubarak zo blij was, dat ze een buikdansshow weggaf op de tafel van Pauw & Witteman. In de zomer van 2011 reist Samuel drie maanden door het Midden-Oosten om de effecten van de revolutie met eigen ogen te zien. Onderweg spreekt ze met Palestijnse vluchtelingen, Egyptische feministen en Jordanese bedoeïenen. Ze ontdekt een illegale homoscene in Amman, ontmoet hoge muren en prikkeldraad in de Palestijnse gebieden en beleeft een wonderlijk moment in Jeruzalem. Het resultaat is een verhelderend verhaal over de vele lagen van de Arabische revolutie.

Monique Samuel (Amersfoort, 1989) is de dochter van een Egyptische vader en een Nederlandse moeder. In 2007 won ze de Hizjra-literatuurprijs voor haar debuut Voorbij de horizon, waarin ze de zoektocht naar haar Egyptische identiteit beschrijft. Als politicoloog, columnist en auteur schrijft ze voor verschillende landelijke kranten. NRC Handelsblad riep haar uit tot nummer 1 van de nieuwe Midden-Oostendeskundigen. Vorig jaar maakte Monique Samuel bekend lesbisch te zijn en te gaan scheiden van haar man.

Met haar Egyptische achtergrond weet Samuel het vertrouwen van de mensen gemakkelijk te winnen. Geanimeerde dialogen en treffende anekdotes combineert ze met politieke analyse en historische achtergrond. De reis start in Cairo bij haar Egyptische familie en gaat vervolgens via Jordanië naar Israël, Palestina en uiteindelijk Libanon. In Tripoli belandt ze in een schietpartij, waarna ze besluit naar Nederland terug te keren.

Samuel schuwt geen risico. Ze begeeft zich niet alleen midden in de brandhaarden van het politieke tumult, maar voert ook haar eigen revolutie. Door op het metrostation ‘zomaar’ in gesprek te gaan met een simpele arbeider in versleten overall, breekt ze met lokale gewoontes. Ook bevecht ze haar persoonlijke vrijheid om als jonge vrouw in haar eentje op stap te kunnen gaan en in een café te zitten. Haar overtuiging is dat enkel politieke vrijheid in de Arabische regio niet voldoende is: “alleen persoonlijke vrijheid brengt de echte revolutie.”

“Wat jij bent, is in Egypte ondenkbaar”, luidt het antwoord als Samuel een Egyptische journaliste vertelt over zichzelf en haar status als christelijke, lesbische vrouw. De reactie bevestigt het belang van haar strijd, waarin ze zich steeds blijft richten op verbinding. In een interview met Dagblad Trouw zegt ze hierover: “Ze vragen mij weleens waarom ik het, als Koptische christen, opneem voor moslims. Mijn antwoord is dat wij er eerst voor moeten zorgen dat moslims hier veilig naar de moskee kunnen gaan. Als ik wil dat mij een bepaald recht toekomt, moet ik twee keer zo hard vechten voor het recht van de ander.”

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_original”,”fid”:”16795″,”attributes”:{“style”:”width: 126px; height: 200px; float: right;”,”class”:”media-image media-element file-media-original”}}]]Arabiste Petra Stienen schreef het voorwoord. Meer nog dan een bruggenbouwer ziet ze Samuel als “veerman, een persoon die heel gemakkelijk tussen de oevers van verschillende werelden beweegt. En precies weet wat ze op die reis kan meebrengen om beide kanten nieuwe inzichten te geven.” Mozaïek van een revolutie bruist, leert, verrast en ontroert. Bij haar vertrek uit Egypte concludeert Samuel: ”Al is er niemand die me echt begrijpt en zal ik altijd een westerse zonderling blijven; er is geen andere stad waar ik me zo thuis voel, geen land dat me zo verwelkomt, geen volk dat me zo liefheeft.”

Mozaïek van de Revolutie – Een kijkje achter de voordeur van mijn nieuwe Midden-Oosten door Monique Samuel; paperback €19,90, e-book €15,99

Hoofdfoto: (cc)

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons