Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Ik groeide op in een tijd dat het bon ton was om je instemming of ongenoegen te uiten door te demonstreren of protesteren. Veel van mijn leeftijdsgenoten gingen in mijn jeugd en studietijd letterlijk ‘de straat op’ om in het geweer te komen tegen Kalkar, neutronenbom, apartheid, kernwapens, you name it. Zelf heb ik die behoefte nooit gehad – hoe weldenkend en sociaalvoelend ik ook ben.

Een wandeltocht dwars door Rotterdam met 150 Afro-Nederlandse vrouwen.

Ook in deze tijd van anti-Zwarte Piet-activisme en stille tochten heb ik er nooit voor gekozen om me bij een beweging of maatschappelijk initiatief aan te sluiten om vervolgens publiekelijk een statement te maken. Omdat ik me liever uit via de (sociale) media? Of omdat ik stiekem een einzelgänger ben? Wie zal het zeggen. Maar nu heb ik dan toch deelgenomen aan Een Georganiseerd En Grootschalig Iets. Een wandeltocht dwars door Rotterdam met 150 Afro-Nederlandse vrouwen. Van alle leeftijden en afkomstig uit alle delen van het land.

Van digitaal naar de straat
Op zaterdag 5 maart vond de nu al memorabele Black Sisterhood Unity March plaats, een initiatief van Black Ladies Talk (BLT). Afgelopen najaar gestart en, met ruim 3.000 leden, een van de snelst groeiende ‘etnische’ communities op Facebook. De groep is opgericht door de Surinaams/Nederlandse toegepast psycholoog Anita Abaisa, als platform voor Afro-Nederlandse vrouwen die met elkaar van gedachten willen wisselen. Over werk, opvoeding, haar & beauty, relaties, identiteit, blackness en al die andere zaken die je als zwarte vrouw in Nederland bezig kunnen houden. De groep is zo’n succes dat de ladies ook geregeld in real life bijeenkomen voor een hapje, drankje, businessbrainstorm of een netwerkevent.

De tocht, die afgelopen zaterdag gehouden werd, kwam voort uit een idee van een van de BLT-leden, de Surinaams/Nederlandse kinderboekenschrijfster Ogenda Adolphin, die vrouwen wil oproepen om te connecten, te (blijven) geloven in zichzelf en elkaar te empoweren. Om positieve rolmodellen voor de jongere generatie te zijn. Om zwarte vrouwen als groep zichtbaar te maken. In weerwil van de clichébeelden die we allemaal kennen uit film en media. En zichtbaar waren we. Alle honderdvijftig. Geheel volgens de dresscode – op een enkeling na – gekleed in sophisticated zwart, met op het hoofd een kleurige doek als ode aan Afrika, de bakermat van de serene beschaving.

Dan weer even zingend. Sommigen swingend.

Drie aan drie togen we door de Maasstad. Van het station via de winkelstraten richting Erasmusbrug, waar een prachtig portret werd gemaakt. Het grootste deel van de route zwijgend. Dan weer even zingend. Sommigen swingend. Keurig in colonne. In formation. À la Beyoncé. Niet om te protesteren of te demonstreren, maar puur om een positief beeld uit te dragen. Om power, beauty en verbondenheid te vieren. Om duidelijk te maken dat we onszelf – en onze zusters – omarmen in ons hele wezen. Iets wat klaarblijkelijk werd aangevoeld door de omstanders en voorbijgangers.

Op voorhand hadden witte(!) kennissen me voorzichtig gevaagd of ‘zo’n tocht’ nu wel zo’n goed idee was. Menigeen vond het ‘overtrokken’. Of ‘niks voor een land als het onze.’ Facebook-vriend A. had zelfs gesomberd: ‘Daar komt heibel van.’ Niets. Tijdens de hele tocht is geen onvertogen woord gevallen. We zagen vooral vrolijke gezichten. Bewondering vaak, verwondering soms. Een enkele keer onverschilligheid. Maar nergens afwijzing, boosheid of vijandigheid. Het kán dus gewoon in ons landje. Met honderdvijftig vrouwen uitdragen dat je pro-zwart bent, zonder anti-wit te zijn. Super dat de Rotterdammers deze boodschap hebben opgepikt.

Volgend jaar vindt overigens weer een Black Sisterhood Unity March plaats. Ongetwijfeld met nog veel meer vrouwen dan zaterdag. Zelf hoop ik dan ook weer mee te lopen. Zwijgend of zingend. Een klein beetje swingend. Als het meezit. Misschien.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons