Liefde als moed

08-04-2014 Bron: OneWorld
Pater Frans van der Lugt tussen 'zijn' mensen
Het was liefde die pater Frans van der Lugt in staat stelde de keuzes te maken die hij maakte, stelt René Grotenhuis in een beschouwing over de gewelddadige dood van de pater.
OPOFFERING – 

In januari zag ik het filmpje van pater Frans van der Lugt vanuit het belegerde Homs en zijn oproep om de belegerde stad te hulp te komen. In februari mochten velen uit de belegerde citadel vertrekken, maar hij bleef bij degenen die niet meer weg konden of wilden. Nu hij door bruut geweld is vermoord, begrijp ik nog beter dat alleen liefde in staat is de keuzen te maken die hij maakte. Hij hield van de mensen voor wie hij zorgde en met wie hij al die jaren het leven gedeeld had. Hen achterlaten was zichzelf verlaten.

Operatiekamer
Het doet me denken aan de film ‘Des hommes et des dieux’ over de monniken in het Atlasgebergte van Algerije die hun Arabische medemensen niet in de steek laten en door extremisten worden gedood. En aan Thomas Lul Kuagien die onlangs in de operatiekamer van Bor in Zuid-Sudan zijn patiënten niet in de steek liet en vervolgens door opstandelingen werd vermoord.

Vergeten deugd
Het zijn verhalen die vooral stil maken. Het zijn onbegrijpelijke verhalen voor ons, die gewend zijn te denken in doelen, in middelen, in rationele afwegingen van wat we inzetten en wat het opbrengt. We hebben niet zoveel meer met offers brengen. Moed is een vergeten deugd. Pater Frans van der Lugt was een moedig mens vanwege de liefde die hem dreef en het geloof dat dat de kern van het bestaan is. Dat maakt hem tot een bijzonder mens in de Syrische wereld van geweld en haat.
Goede Vrijdag was gisteren. Pasen wordt het morgen.
 

Foto: Reuters/Novum 

René Grotenhuis

René Grotenhuis was tien jaar directeur van ontwikkelingsorganisatie Cordaid....

Lees meer van deze auteur >

Reacties