Achtergrond

Europa vergeet aids

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Met slogans als “Sterf niet door onwetendheid” werden Europeanen in de jaren negentig met “agressieve” campagnes bewustgemaakt. Maar bij de jongere generatie is die boodschap er niet zo goed ingeramd, zei Kyprianou.

Gebrek aan kennis
Uit de opiniepeilingen blijkt volgens de commissaris “een gebrek aan kennis”. Terwijl sommige jongeren denken dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over aids, wisten anderen niet eens hoe de ziekte wordt overgebracht. Ze Russisch condoomdenken dat dat via aanraking kan, of via zoenen.

De “eye-opener” voor Kyprianou was het bezoek dat hij op Wereldaidsdag (1 december) aan een school bracht. De leerlingen zeiden “te weten dat condooms de beste bescherming bieden, maar schamen zich of zijn te verlegen” om ze te kopen.

Volgens de laatste cijfers van de VN zijn op zijn minst 760.000 EU-burgers besmet met hiv, een getal dat sinds 2002 weer toeneemt. In 2005 werden er bijna nieuwe 27.000 mensen besmet. In Europa en Centraal-Azië samen is het aantal besmettingen in zes jaar tijd bijna verdubbeld van 1,25 miljoen naar 2,4 miljoen.

Te weinig macht
Ondanks de roep om aids hoger op de agenda te zetten heeft de Europese Commissie volgens Kyprianou te weinig macht om genoeg actie te ondernemen. De lidstaten hebben hun eigen beleid en waken angstvallig over hun bevoegdheden.

Ook de Britse conservatieve europarlementariër John Bowis ziet dat de kennis is afgenomen in de afgelopen vijf jaar. “Eén op de vijf mensen weet niet dat de ziekte kan worden overgedragen door onveilige seks.” Bowis is ook bezorgd over afgewezen asielzoekers die besmet zijn met hiv, maar geen medische behandeling kunnen krijgen.

De socialisten in het europarlement pleiten voor een gezamenlijk btw-tarief op condooms. In Zweden en Denemarken is het tarief maar liefst 25 procent, in Ierland 21 procent. Een wijziging moet volgens de socialisten worden meegenomen in het debat over btw dat de EU komend jaar gaat voeren. Ze willen dat het minimumtarief van 5 procent voor condooms gaat gelden.

AIDSDe linkse Italiaanse parlementariër Vittorio Agnoletto vindt dat de Europese Commissie veel te weinig concrete en pragmatische plannen heeft. Er moeten volgens hem verplichte lessen worden gegeven in alle scholen in de Unie.

Dure medicijnen
Verder maakt hij zich ernstige zorgen over de manier waarop intellectuele eigendomsrechten worden gebruikt voor aidsmedicijnen, waardoor ze veel te duur zijn voor patiënten. En dat geldt al helemaal voor patiënten in arme landen. Grote firma’s zien een patent van twintig jaar op nieuwe medicijnen als de norm.

Agnoletto vindt het dan ook ongehoord dat zulke firma’s daarvoor steun krijgen van Handelscommissaris Peter Mandelson. Mandelson diende afgelopen jaar een klacht in tegen Thailand omdat het goedkope, nagemaakte medicijnen had toegestaan.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons