Opinie

Egypte: Verkiezingen of dansfestijn?

De Egyptische president al-Sisi heeft de presidentsverkiezingen met 96,9% gewonnen meldt de Staats TV vrijdagmiddag. Farao Al-Sisi metselde de afgelopen maanden deze uitslag in elkaar. Hij schuwde daarbij niets of niemand.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
In aanloop naar de presidentsverkiezingen in Egypte “vielen de presidentskandidaten als vliegen uit de lucht”, stelde Pomed, The Project on Middle East Democracy. Als eerste tegenkandidaat voor Sisi stelde oud EgyptAir baas en oud premier Ahmed Shafiq zich kandidaat. Shafiq was even premier onder Moebarak toen de eerste protesten zich aandienden eind januari 2011. Shafiq, die EgyptAir met ijzeren vuist leidde was in 2012 de tegenkandidaat van Moslim Broeder Mohamed Morsi en verloor toen nipt. Toen hij zijn kandidatuur aankondigde op 29 november vanuit de Emiraten, werd hij even later op het vliegtuig naar Egypte gezet en bij aankomst gearresteerd. Hij trok zijn kandidatuur gelijk in.
Een tweede misschien nog gewichtigere kandidaat is oud legerleider Sami Anan. Hij stelde zich tijdens een persconferentie op 19 januari waarop hij kritiek uitte op het economisch en veiligheidsbeleid van president al-Sisi kandidaat. Dat had hij beter niet kunnen doen want drie dagen later werd ook hij gearresteerd. Zijn running mate was Hisham Geneina, oud hoofd van de rekenkamer. Die kwam in de zomer van 2016 met een vernietigend rapport over regeringsfraude van maar liefst 70 miljard dollar. Ook Geneina zit nu vast.

Op een persconferentie waar hij zich kandidaat zou stellen kondigde hij onverwachts aan dat hij niet mee zou doen uit angst voor de veiligheid

Een derde kandidaat uit het leger was kolonel Ahmed Konsowa, hij kondigde zijn kandidatuur aan op 30 november, werd gevangen genomen en kreeg zes jaar gevangenisstraf.

Dan het neefje van wijlen president Anwar Sadat, die vrede sloot met Israël. Op een persconferentie op 15 januari waar hij zich kandidaat zou stellen kondigde hij onverwachts aan dat hij niet mee zou doen, uit angst voor de veiligheid van zijn campagnemedewerkers.

En tot slot mensenrechtenadvocaat Khaled Ali. Bekend van de rechtszaak tegen het overhandigen van de twee strategische eilandjes, Tiran en Sanafir, in de Rode Zee aan Saoedi Arabië. Die kondigde op 26 december zijn kandidatuur aan, ondanks een rechtszaak die tegen hem liep door de overheid. Een maand later trok hij die weer in nadat leden van zijn campagne waren gearresteerd.

Het zijn geen verkiezingen, het heeft er niets mee van doen

“Dit zijn geen verkiezingen, dit is niet eens een referendum want bij een referendum kun je ja of nee zeggen” zegt professor Politicologie Hasan Nafi’ op Al-Jazeera. Nafi’ doceert aan de Universiteit van Caïro.

“Het zijn geen verkiezingen, het heeft er niets mee van doen” stelt ook de Egyptische onderzoeksjournalist Mohannad Sabry in Middle East Eye. Sinaï expert Sabry heeft ook het land moeten verlaten. “Egyptenaren mogen er hulpeloos uitzien vandaag de dag, terwijl hun onderdrukkers feest aan het vieren zijn en naar een nieuwe machtsperiode uitzien, maar dat doet niets af aan het feit dat de stemlokalen, de doorzichtige stembussen en permanente inkt slechts een verspilling zijn van nationale middelen” aldus Sabry.

“Toen mijn mede Egyptenaren opstonden voor hun waardigheid en door God gegeven rechten in januari 2011, inspireerden ze de wereld en riepen ze om brood, vrijheid, sociale gerechtigheid en om een einde aan de martelpraktijken die leiden tot de dood in de kelders van Mubarak’s veiligheidsdienst. Ze hebben aangetoond dat drie decennia ijzeren-vuist dictatuur niet hun beschaafde en trotse zielen doodde, ondanks dat ze in armoede, alfabetisme en onrechtvaardigheid werden geworpen.” zegt Sabry.

Egyptenaren verdienen democratie en zijn in staat om een duurzaam democratisch systeem op te bouwen" aldus Sabry

"Egyptenaren verdienen democratie en zijn in staat om een duurzaam democratisch systeem op te bouwen" aldus Sabry. Bron: twitter.com

Dansende vrouwen op straat

Vanaf verschillende locaties duiken video’s op van dansende meisjes en vrouwen op straat. Iets wat heel ongebruikelijk is in Egypte.

https://facebook.com/story.php?story_fbid=10156447445167845&id=542512844

Bron: facebook.com

https://www.facebook.com/mekameeleen.tv/videos/2049367478414885/

Dansende vrouwen in Port Said en op tal van andere locaties Bron: www.facebook.com
Vlak voor de verkiezingen hoorde je op scholen een nieuw lied: “Aaloe eeh aleena doola? Aaloe eeh” vertaald naar: “Wat zeiden ze over ons, wat zeiden ze?” Dit geeft goed weer hoe geobsedeerd men is met het beeld van Egypte in de buitenwereld, en de afbrokkeling van dit beeld in voornamelijk Westerse media, omdat de Egyptische onafhankelijke media al zijn uitgeschakeld.

Ondertussen verschijnen er steeds meer berichten op facebook met oproepen voor vrouwen om te komen dansen, met telefoonnummers en al.

Alles voor de opkomst

Supermarkten als DreamLand en Carrefour boden korting aan als mensen konden laten zien dat ze gestemd hadden, door de inkt aan hun vinger te tonen. En ondanks drie dagen stemmen werd gisteren de openingstijd van stembureaus nog met een uur verlengd tot tien uur ‘s avonds. Dat was allemaal nog niet genoeg, ook meldde de Staats TV dat als mensen niet gingen stemmen hen dat een boete van 500 pond op zou leveren. En deze keer zouden ze het gaan uitvoeren!

De Egyptische onderzoeker van Human Rights Watch maakte melding van fraude op twitter:

Bron: twitter.com
Uit het stadje al-Fayoum ten zuiden van Caïro, komen deze beelden: een auto met luidspreker: “Iedereen die gaat stemmen ontvangt 50 pond, iedereen die gaat stemmen ontvangt 50 pond.”

https://facebook.com/story.php?story_fbid=1004038803077578&id=100004144026460

Bron: facebook.com

Dansende en shisha rokende Amerikaanse verkiezingswaarnemers

De tweets van de Amerikaanse ambassade zijn vrij onthutsend, geen woord over de achtergrond waartegen deze verkiezingen plaatsvinden. In plaats daarvan duiken er beelden op van diverse Amerikaanse verkiezingswaarnemers al dan niet werkend voor de ambassade.

Bron: twitter.com

Dansende Amerikaanse verkiezingswaarnemer Bron: twitter.com

De uitslag dan

Staatskrant Al-Ahram meldt dat er 25 miljoen stemmen zijn uitgebracht van de 59,78 miljoen stemgerechtigden, dit zou neerkomen op een opkomst van 41%. Pro Sisi krant Youm7 meldt 1,5 miljoen (circa 6%) ongeldige stemmen. Maar of die opkomstcijfers kloppen blijft een vraag.

Egyptische verkiezingswaarnemers denken dat het aantal vele malen lager ligt. Inmiddels zijn er in het parlement stemmen opgegaan om de presidentstermijn van vier jaar te verlengen naar acht jaar en in het parlement zitten vrijwel alleen ja knikkers. Zelfs de militaire geheime dienst van Sisi heeft er een partij: Liefde voor Egypte.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons