Op naar Azië, ondanks vogelgriep en terrorisme

13-03-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

Op de Internationale Reisbeurs in Berlijn, die zondag ten einde liep, was de algemene verwachting dat het toerisme dit jaar wereldwijd zal groeien. De beurs is de grootste vakantiebeurs ter wereld.

India lijkt dit jaar een van de grote winnaars te worden. Vorig jaar kreeg het land 3,9 miljoen toeristen op bezoek, en de overheid gelooft dat de groei van meer dan 15 procent per jaar zal aanhouden.

 

India had in Berlijn een hele hal afgehuurd. 'India biedt veel voor weinig geld, en meer en meer mensen krijgen dat door', zegt Dilip Chauhan, de directeur van Asian Experience uit de Indiase trekpleister Jaipur. 'Cultuur blijft een belangrijke trekker, maar trektochten in de Himalaya, eilandtoerisme en avontuurlijke reizen hebben het Indiase aanbod behoorlijk uitgebreid', legt hij uit. India probeert onder meer van de Zuid-Indiase stad Hyderabad een trekpleister te maken.


India wil de Zuidoost-Aziatische landen achterna die nog veel meer toeristen aantrekken. Maleisië bijvoorbeeld, dat in 2004 bijna 16 miljoen bezoekers verwelkomde, hoopt in 2007 20 miljoen reizigers te begroeten.


De Aziatische stranden zijn weer in, concluderen experts. 'Ik had voorspeld dat de Thaise strandvakanties niet zo snel weer populair zouden worden, maar ik had het mis', zegt Oliver Libutzki, manager van de Duitse vakantiegigant TUI in Azië. 'De groei overtreft alle verwachtingen.'

Medisch toerisme

Thailand probeert overigens ook andere toeristen te trekken. Ook het Internationaal Ziekenhuis Bamrungrad stelde zich voor op de beurs in Berlijn. De Thaise instelling behandelde vorig jaar 400.000 patiënten uit 150 landen.

De zorg varieert van algemene onderzoeken tot plastische chirurgie, de behandeling van kanker en hart- en vaatziekten en orthopedische chirurgie. Operaties zijn goedkoper of kunnen sneller worden geregeld dan in de rijke landen, terwijl patiënten uit andere landen vaak beter worden geholpen. Volgens Ruben Toral, directeur Marketing van het ziekenhuis, steeg het aantal patiënten uit het Midden-Oosten van 5.000 in 2000 tot 70.000 vorig jaar.

 

Ook in India is medisch toerisme een groeiende bron van inkomsten. In juni heeft deze sector een eigen beurs, de India Medical Tourism Expo, in Londen.

Reacties