‘Oost-Timorese militie moet VN-vredesmacht helpen'

04-09-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Pro-Indonesische milities proberen nog steeds de onafhankelijkheid van het eiland te saboteren. Falintil kan helpen die milities uit te schakelen. De groep kent het onherbergzame land als haar broekzak.

Vorig jaar stemde de Oost-Timorese bevolking in een referendum massaal voor onafhankelijkheid van Indonesië. Maar pro-Indonesische milities maakten het eiland vervolgens onveilig. Meer dan 300.000 mensen zijn op de vlucht geslagen en honderden zijn gedood.

De onafhankelijkheidsgroep Falintil heeft na het referendum vrijwillig een bestand in acht genomen. In de hoofdstad Dili zitten de strijders in een kamp onder VN-toezicht.

Maar zij worden het beu om werkloos toe te zien hoe de milities de bevolking terroriseren. Ze dreigen het heft in eigen handen te nemen.

Sergio Vieira de Mello, leider van de VN-missie in Oost-Timor, is bereid de Falintil een actievere rol te laten spelen. De groep kan misschien helpen bij het opsporen van de leden van de pro-Indonesische milities. De VN willen een dialoog met hen.

Reacties