Oorlog drukt stempel op Wereld Sociaal Forum

23-01-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Het WSF start donderdag 23 januari. De internationale massabijeenkomst van vakbonden, linkse partijen, sociale bewegingen en maatschappelijke organisaties (NGO’s) heeft voor het eerst een apart thema over vrede en conflictbestrijding: ‘Democratische wereldorde, demilitarisering en de bevordering van vrede’.

Volgens Cándido Grzybowski, één van de organisatoren, is vrede altijd wel een centraal onderwerp geweest van het WSF, maar werd het altijd gerelateerd aan andere thema’s. ‘Vrede is immers onontbeerlijk voor een duurzame en rechtvaardige wereld.’ Maar hij geeft toe dat het thema in het huidige internationale politieke klimaat nog veel urgenter is geworden.

Mondiale vraagstukken

De Porto Alegre-pelgrims buigen zich over de vraag of er een coördinatie mogelijk is van de anti-militaristische bewegingen wereldwijd. Ze gaan ook proberen vreedzame oplossingen te vinden voor een aantal van de schrijnendste conflicten in de wereld.

In een apart seminar discussieërt een bonte mengeling van gasten over de vraag hoe internationaal links het kan opnemen tegen de Verenigde Staten.

Manifest

De openingsmars van de derde editie van het WSF, waarvoor 100.000 mensen worden verwacht, wordt een betoging tegen de oorlog. De voormalige Portugese president Mario Soares stelt samen met socioloog Boaventura de Souza Santos een 'Manifest voor de vrede en tegen de oorlog' voor.

Het manifest is al ondertekend door de historische leider van rechts in Portugal, Diogo Freitas do Amaral, en Nobelprijswinnaar José Saramago. Hierin wordt de ‘oorlogspropaganda’ veroordeeld, net als de repressie en de censuurmaatregelen die in verscheidene landen in het kader van de oorlog tegen het terrorisme zijn uitgewerkt.

Veel van die initiatieven zijn direct of indirect gericht tegen de Amerikaanse regering en haar plannen met Irak. Toch komen uit de VS bijna 1.000 deelnemers naar Porte Alegre. Het is de grootste delegatie. Het zijn vooral Amerikaanse vredesactivisten die inspiratie willen opdoen voor de onmogelijke opgave waarvoor ze thuis staan.

Officiële website van het World Social Forum
Transnational Institute, actief in WSF-beweing
Transnational Institute, actief in WSF-beweing
Transnational Institute, actief in WSF-beweing

Reacties