Oorlog Afghanistan vertraagt succesvolle uitroeiing polio

19-04-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Sinds 1988 is de verspreiding van polio met maar liefst 99,8 procent afgenomen. In 1988 trof de ziekte nog 350.000 kinderen in 125 landen. De WHO is sinds die tijd een internationale inentingscampagne gestart.

Vorig jaar werden in 94 landen nog eens meer dan 575 miljoen kinderen ingeënt tegen polio. Dat heeft het aantal landen met polio sinds 2000 gehalveerd, van 20 naar 10 landen.

Momenteel komt de ziekte nog voor in India, Pakistan, Nigeria, Afghanistan, Niger, Somalia, Egypte, Angola, Ethiopië en Soedan. Vooral in de eerste vijf landen blijft het risico het grootst.

De grootste vooruitgang is geboekt in Bangladesh en de Democratische Republiek Congo (DRC). Ondanks de gewapende conflicten werden in de DRC meer dan 11 miljoen kinderen ingeënt tijdens zogeheten Nationale Immuniteitsdagen. Vorig jaar daalde het aantal polioslachtoffers van 603 naar nul.

Afghanistan

Volgens Daniel Tarantola, directeur van het departement Vaccinaties van de WHO, is 2002 een belangrijk jaar voor de uitroeiing van polio. De oorlog in Afghanistan kan het proces echter vertragen.

In Afghanistan is het polio-bestrijdingsprogramma tijdelijk opgeschort. Voordat het conflict begon werden in Afghanistan en Pakistan nog 35 miljoen kinderen ingeënt. Het herinvoeren van een effectief vaccinatieprogramma in dit land is prioriteit nummer één voor de WHO.

Het grootste gevaar is dat er niet genoeg middelen worden vrijgemaakt, zeggen de organisaties die de internationale campagne aanvoeren. Ze vragen donorlanden om 289 miljoen euro ter beschikking te stellen. Daarmee moet de overdracht van het virus in 2002 stopgezet worden, zodat we vanaf 2005 kunnen spreken van een wereld zonder polio.

Polio (of poliomyelitis) is een infectieziekte die vooral kinderen onder vijf jaar treft. Eén op 200 infecties leidt tot een onherstelbare verlamming. Vijf tot tien procent van de verlamde kinderen sterft wanneer ook hun ademhalingsspieren verlamd raken. Er is geen medicijn tegen polio, maar herhaalde vaccinaties kunnen een kind levenslang beschermen.

Internationale campagne tegen polio

Reacties