Ook globalisering is tegenstander van Oranje op WK

17-05-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Dat blijkt uit de tweede editie van Soccernomics 2006. Dit bulletin van het Economisch Bureau van ABN AMRO analyseert de economische aspecten van voetbal.  

Op het WK in Duitsland is Nederland ingedeeld in een poule met Servië (11 juni), Ivoorkust (16 juni) en Argentinië (21 juni). Oranje moet vooral de laatste twee tegenstanders duchten.

De voetbalprestaties van Argentinië blijken de laatste decennia de economische ontwikkeling van het land te hebben gevolgd. In de loop van de jaren tachtig verkeerde het land in een economische crisis. Na de wereldtitel in 1986 presteerde het voetbalelftal enkele jaren onder de maat.

Toen de economie na een opleving in 1993 afkoelde, verspeelde Argentinië haar kansen op een wereldtitel in 1994 in de Verenigde Staten al in een vroeg stadium. Ook de economische crisis begin deze eeuw werd gevolgd door een desastreus optreden op het WK in Frankrijk (2002).  

 

Toeval zou je zeggen, maar voor wereldkampioen Brazilië komen de onderzoekers tot dezelfde constatering over de relatie tussen de economie en de prestaties van de 'goddelijke kanaries'. Een sluitende verklaring hebben ze niet zo gauw. Als mogelijke oorzaken worden onder meer genoemd: supporters hebben in tijden van crises geen geld voor buitenlandse reizen en kaartjes voor WK-wedstrijden en bonden en sponsoren houden bij recessies de hand op de knip.

Europese contracten

 

Ivoorkust wordt een struikelblok voor Oranje door de toegenomen arbeidsmobiliteit, zo stellen de onderzoekers. Sinds 1995 (het zogenoemde Bosman-arrest) mogen Europese clubs een onbeperkt aantal buitenlanders opstellen. Vooral Afrikaanse voetballers profiteerde van het betere sociaal-economische perspectief in Europa

Zo telt het basiselftal van Arsenal, dat woensdagavond de Champions League finale speelt, meestal evenveel internationals van Ivoorkust als Engelsen, twee.

Behalve deze Touré en Eboué lopen steraanvallers Drogba, Kalou en Kone op de Europese velden rond. De migratie van Afrikanen naar Europa heeft de nationale voetbalploegen geen windeieren gelegd. De nationale teams uit ontwikkelingslanden doen het de laatste jaren dan ook steeds beter op het wereldtoernooi.

Ivoorkust is met 1740 dollar bruto nationaal product per hoofd van de bevolking na Togo de armste deelnemer. Nederland is na de VS en Zwitserland de rijkste WK-deelnemer. Op het veld kan dat verschil wel eens heel anders uitpakken.

Soccernomics 2006

Reacties