Ook de cyberwar is volop gaande

27-03-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Tijdens de eerste dagen van het conflict werden websites van onder andere de Amerikaanse Marine overvallen in een verwoede poging toegang te krijgen tot geheime informatie. De schade, aangericht door pro-Islamitische hackers, luidt een nieuw tijdperk van 'hacking' in, aldus F-Secure.

Dit weekend vielen hackers de websites van het Witte Huis en Downing Street 10 aan. Volgens F-Secure komen dat de aanvallers steeds dichter bij gevoelige informatie. 'Steeds meer mensen sluiten zich aan bij de strijd op het internet,' zegt F-Secure directeur Jason Halloway. 'De meerderheid van de berichten zijn nog steeds tegen de oorlog gericht.'

Aanval op Al-Jazeera

Ook de Engelstalige website van de Arabische nieuwszender Al-Jazeera is door hackers met een zogeheten distributed denial of service (DDoS)- aanval platgelegd. Eerder werd de Arabische versie van de zender op eenzelfde manier aangevallen.

Bij een DDoS-aanval probeert een aanvaller een server vanaf verschillende adressen te overvoeren met valse verzoeken om informatie. Door al deze nep-aanvragen komen bonafide bezoekers van een site - in dit geval Al-Jazeera - er niet door.

Weerspiegeling op het internet

Op het internet ontstaan zo vreemde bondgenoten. Vredesactivisten doen - zij het op hun eigen manier - precies hetzelfde als pro-Islamitische en pro-Amerikaanse hackers: wrokgevoelens krijgen op het internet zijn weerslag.

Wereldwijde politieke spanningen worden vaak weerspiegeld op het internet. Toenemende onrust in het Midden-Oosten en tussen Pakistan en India is reeds aanleiding geweest voor hack-activisten om aanvallen te lanceren.

Drie computervirussen, inclusief de Ganda-worm, zijn al opgemerkt door F-Secure. De schade die de virussen gerelateerd aan de oorlog, aanrichten is (nog) minimaal.

Reacties