Ook Argentijnse senaat verklaart amnestie nietig

21-08-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

De amnestiewetten zijn enkele jaren na het juntabewind ingesteld. De Argentijnse president Kirchner oefent druk uit op het gerechtshof om de wetten te annuleren.

De beslissingen van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden worden gezien als steun in de rug van de president. Die nam sinds zijn installatie begin dit jaar al verscheidene maatregelen waardoor schenders van de mensenrechten mogelijk alsnog kunnen worden vervolgd.

De kans dat het gerechtshof snel een uitspraak over de wetten doet, is uiterst klein. De president van het hof is afgetreden en een opvolger is nog niet benoemd. De waarnemend voorzitter voelt er weinig voor een dergelijk gevoelig onderwerp te behandelen.

Tijdens het juntabewind zijn naar schatting 15.000 tot 30.000 tegenstanders van het militaire regime om het leven gekomen. De meesten van hen werden ontvoerd en hun lichamen zijn nooit teruggevonden.

De leiders van het juntabewind kunnen door de nietigverklaring van de amnestiewetten overigens niet worden vervolgd. Jorge Videla en Emilio Massera zijn berecht en veroordeeld in 1985, maar kregen enkele jaren later gratie van de toenmalige president Carlos Menem.

Reacties