‘Ontwikkelingslanden vooral dupe van regionale handel met EU’

02-04-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

In samenwerking met partnerorganisaties in Benin, Kameroen, Ghana, Jamaica en de Dominicaanse Republiek onderzocht Eurostep de implicaties van de Economic Partnership Agreements (EPA) voor de bevolking van de ACP-landen. De ACP-landen zijn over het algemeen voormalige Europese kolonieën. Van de 77 landen die verspreid liggen over Afrika, het Caribisch gebied en langs de Stille Oceaan, behoren de meesten tot de groep van zogenaamde Minst Ontwikkelde Landen (MOL’s).

In de studie ‘New ACP-EU trade agreements: New barriers to eradicating poverty?’ concludeert Eurostep dat in de onderhandelingen over de akkoorden de nadruk ligt op vermindering van invoertarieven in de ontwikkelingslanden, hetgeen vooral gunstig is voor Europese exporteurs. Van een aanmerkelijke verbetering van de toegang van producten uit de ACP-landen tot de Europese markt is geen sprake. Onder meer ingewikkelde regelgeving en dure certificering staan die in de weg. De Europese Commissie houdt vol dat de akkoorden voor beide kanten voordelen opleveren

Volgens het onderzoek houdt de EU te strikt vast aan Wereldhandelsregels. Op die manier leidt handelsliberalisering vooral tot banenverlies in de agrarische sector van de ACP-landen. De kleine economieën zijn bovendien nog onvoldoende voorbereid op een overvloed aan Europese producten, waarschuwt Eurostep.

Weggeconcurreerd

Opening van onze markten voor de EU zou de laatste druppel zijn die de emmer doet overlopen,’ zegt Aubrey Taylor, voorzitter van de Jamaicaanse federatie van zuivelproducenten, in het rapport. ‘Onze eigen boeren worden direct volledig weggeconcurreerd.’

De onderhandelingen over de regionale handelsakkoorden begonnen in 2002 in Brussel en zouden tegen december 2007 rond moeten zijn, zodat de akkoorden tussen 2008 en 2020 actief worden en alle bestaande overeenkomsten (zoals het Cotonou-verdrag) vervangen. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk bestaande handelsbarrières tussen de EU en de ACP-landen worden geslecht. Na een mislukte eerste ronde, zijn vanaf oktober 2003 nieuwe onderhandelingen tussen de EU en ACP-landen begonnen.

color=red>

Eurostep

Reacties