‘Ontwikkelingslanden verkleinen digitale kloof’

09-12-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Het World Economic Forum, de Wereldbank en INSEAD gebruiken in hun rapport de Networked Readiness Index om te meten in hoeverre landen voorbereid zijn te participeren en profiteren van ICT-ontwikkeling. De index is een gewogen som van enabling environment, de ‘gereedheid’ van particulieren, bedrijven en overheid om internet te gebruiken en het daadwerkelijke gebruik. De ranglijst op basis van deze index wordt aangevoerd door de Verenigde Staten, gevolgd door Singapore. Nederland staat dertiende.

Met een 32e en 39e plaats zijn Chili en Brazilië op ict-gebied de toonaangevende landen in Latijns-Amerika. Van de Afrikaanse landen bezet Zuid-Afrika (37) de hoogste plaats op de ranglijst, gevolgd door Tunesië (40) en Mauritius (43). Van de onderste 20 landen zijn er 13 Afrikaans.

Uitgaande van de indexscores in 1999 en 2002 constateren de onderzoekers dat de ‘digitale kloof’ tussen rijke en ontwikkelingslanden kleiner is geworden. Ict moet dan ook worden gezien als een belangrijk instrument voor armoedebestrijding, aldus een van de onderzoekers, Bruno Lanvin (Wereldbank).

Internetgebruik Afrika

Naar schatting 6 miljoen van de 676 miljoen inwoners van subSahara Afrika maken gebruik van internet (1 procent). In vergelijking met 1999 is dat een stijging van 156 procent. De toename van het aantal mobiele abonnees tot 22,8 miljoen bedraagt 253 procent. Bescheidener is de groei van het aantal computerbezitters (43 procent), van wie er in 2002 6,8 miljoen waren.

Azië en Latijns Amerika beleven een grotere groei in middelen. In Azië gebruiken naar schatting 192,5 miljoen mensen internet (9 procent van de totale bevolking), een stijging van 187 procent in vergelijking met 1999. Zeven procent van alle Aziaten heeft een pc, een verdubbeling ten opzichte van 1999. In Latijns Amerika is het aantal internetgebruikers in 3 jaar tijd verdrievoudigd. Nu surft 7 procent van de in totaal 530,8 miljoen bewoners wel eens over het net.

In Zuid-Azië is de groei van het aantal internetgebruikers en mobiele abonnees explosief met respectievelijk 512 en 520 procent. Toch surft van de bevolking van ruim 1 miljard nog maar 1 procent over het net en belt ook nog slechst 1 procent mobiel.

Duidelijk wordt in ieder geval dat de hierboven genoemde continenten Europa overtreffen in groeicijfers met betrekking tot internetgebruik, computerbezit en mobiele telefonie. In Europa gebruikt echter 19 procent van de bevolking geregeld internet, heeft 18 procent een pc en bijna de helft een mobiel abonnement.

Global Information Technology Report
World Economic Forum

Reacties