‘Ontwikkelingslanden lopen jaarlijks 220 miljard gulden mis’

03-04-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De rijke landen spenderen gemiddeld 0,24 procent van hun BNP aan ontwikkelingssamenwerking. Wolfensohn heeft al vaker geroepen dat dit veel minder is dan de norm van 0,7 procent die al meer dan 30 jaar als minimum wordt vooropgesteld. Hij deed zijn uitspraken tijdens een bijeenkomst in het Duitse parlement (de Rijksdag).

‘Het verschil tussen die 0,7 en 0,24 procent bedraagt 220 miljard gulden,’ rekende Wolfensohn uit. Momenteel bedraagt het jaarlijkse wereldwijde budget voor ontwikkelingssamenwerking ongeveer 110 miljard gulden. De hulp aan Afrika is tussen 1990 en 1998 gedaald van 70 naar 40 gulden per persoon.

Wolfensohn heeft als streven om het aantal mensen dat leeft van minder dan 1 dollar per dag tegen 2015 te halveren. ‘Het moment is nog nooit zo geschikt geweest. Het budget van de rijke landen is nooit hoger geweest. De technologie is nooit dynamischer geweest. We moeten het ijzer smeden nu het heet is.’

Uit het World Development Report 2000 van de Wereldbank, blijkt dat de kloof tussen rijk en arm almaar toeneemt. De helft van de wereldbevolking leeft van minder dan 2 dollar per dag.

Overigens wijzen critici erop dat de Wereldbank en de IMF samen de grootste schuldeisers van de ontwikkelingslanden zijn. Jaarlijks betalen de ontwikkelingslanden alleen al 550 miljard gulden aan rente over de schulden. Dat is aanzienlijk meer dan de ontwikkelingsgelden die hun kant op stromen.

Site van Wereldbank

Reacties