Ontmijners mijden voormalig Joegoslavië

03-10-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

'Onze mensen kunnen meer verdienen in Afghanistan en Irak,' verklaart Zeljko Travar van de Ontmijningscommissie van Bosnië de tegenvallende snelheid van het ruimen van de mijnen.

Je vindt nog mijnen bij de voormalige frontlinies, maar ook in bossen en op velden, op wegen en rond verlaten huizen. In Kosovo, een Servische provincie die nog steeds door de Verenigde Naties wordt bestuurd, liggen de meeste landmijnen onder de grond. De Serviërs plaatsten ruim 50.000 mijnen.

Tijdens de oorlog in Joegoslavië stierven minstens 3.000 mensen door een landmijn. Alle strijdende partijen maakten gebruik van het wapen.

'In Kroatië is nog maar 10 procent geruimd'

Sinds het einde van de oorlog in 1995 verloren zeker nog 800 Bosniërs en Kroaten het leven toen ze op een landmijn liepen. Eén op de vier slachtoffers is jonger dan 18 jaar. Het aantal amputaties in het ziekenhuis van de Servische hoofdstad Belgrado loopt in de duizenden.

De mijnruimingsorganisaties die wel actief zijn in voormalig Joegoslavië, begonnen vorige week met het opruimen van tientallen mijnenvelden langs de grens tussen Kroatië en Servië en Montenegro. Het onschadelijk maken van de duizenden landmijnen zal jarenlang duren, voorspellen specialisten. 'In Kroätie is nog maar 10 procent geruimd,' zegt Damir Gorseta, de directeur van de Kroatische ontmijningsdienst.

Het ruimen van mijnen is een uitermate risicovolle bezigheid. In Bosnië stierven sinds het akkoord van Dayton in 1995, al 36 experts toen ze een mijn onschadelijk wilden maken.

Reacties