Ontdek de wereld met Xplore

01-07-2005
Door: Tekst: Martine van der Horn


Jongeren kunnen met hun organisatie, vereniging of (hoge)school een project bedenken en deelnemen aan het programma. Ook kunnen ze individueel op pad.
De eerste stages en uitwisselingen starten dit najaar. Zo stelt een partnerorganisatie van Cordaid in Noord-Ghana tien plekken beschikbaar om samen met lokale leeftijdsgenoten een jongerencentrum te bouwen. Studenten van de Hogeschool voor Toerisme en Hospitality (HSTV) in Breda gaan - met hulp van SNV - in Peru trails opzetten als onderdeel van een ecotoerismeproject. En vmbo-leerlingen in Nederland en Suriname werken aan een virtueel 'wereldschoolproject', dat de positie van jongens versus meisjes op het gebied van onderwijskansen en toekomstplannen in kaart gaat brengen.
Na terugkeer in Nederland zijn de deelnemende jongeren verplicht hun bevindingen te delen om zo een grotere groep mensen te betrekken bij ontwikkelingssamenwerking en armoedevraagstukken.
Het ministerie heeft gedurende vier jaar twintig miljoen euro ter beschikking voor Xplore. De inzet is dat in die periode vijfduizend jongeren via het programma naar een ontwikkelingsland gaan.
Meer informatie op www.xplore.nl.Reacties