Onrust over scherpe korting aidsbudget Zuid-Afrika

04-02-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De regering heeft geen reden voor de inkrimping van het aidsbudget gegeven, maar liet wel weten dat het huidige bedrag meer dan voldoende is.

De verspreiding van de aidsremmers zou al binnen enkele weken moeten beginnen. Aan het einde van maart zouden dan tenminste 53.000 geïnfecteerden onder behandeling moeten zijn. Door vertragingen is dat nu al niet meer haalbaar.

Laksheid

Volgens de regering komt het oponthoud voort uit het streven om de zaken grondig op poten te zetten. Aidsactivisten zoals de Treatment Action Campaign wijten de vertraging echter aan laksheid van de autoriteiten. Hierdoor zullen er mensen onnodig sterven, voorspellen zij.

In Zuid-Afrika overlijden 600 mensen per dag als gevolg van de immuunziekte. Het land heeft het grootste aantal HIV-geïnfecteerden in de wereld. De regering van president Thabo Mbeki kreeg in het verleden al vaker het verwijt dat zij te traag op de crisis reageert.

Het nieuws uit Zuid-Afrika komt tegelijkertijd met het bericht dat er een internationale coalitie wordt opgericht om aids bij vrouwen en meisjes te voorkomen en behandelen. Meer dan de helft van de aidsslachtoffers is vrouw. In Afrika lopen meisjes echter twee keer zoveel risico om met het virus te worden geïnfecteerd dan mannen.

color=red>

Treatment action Campaign
UNAids

Reacties