Onrust over middel tegen malaria in Oeganda

27-09-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

Hoofdpijn, duizeligheid, tijdelijk gehoorverlies en jeukende ogen, oren en neus. Dat zijn volgens het Oegandese ministerie van Landbouw de klachten van de mensen die het middel gebruikten.

Het programma van de Amerikaanse organisatie USAID werkt met het insectenbestrijdingsmiddel lambda-cyhalothrin (Icon), een product van de Amerikaanse chemiereus Monsanto.

Tussen 1 juni en 22 augustus van dit jaar werden ruim 100.000 huizen in het Oegandese Kabale behandeld met Icon. Het middel wordt binnenshuis gebruikt: de binnenmuren en de binnenkant van het dak worden ermee besproeid.

 

'Niet schadelijk op lange termijn'

 

Projectcoördinator Patrick Buyinza van USAID stelt dat Icon op lange termijn geen schadelijke gevolgen voor milieu en gezondheid veroorzaakt. In een interview zei hij dat muggen in het door malaria geteisterde Kabale doodvielen zodra ze in aanraking kwamen met Icon. 'Icon bestrijdt niet alleen malariamuggen, maar ook kakkerlakken, vliegen en luizen, allemaal schadelijke bacillendragers.'


Ook Patrick Tusiime, directeur van de lokale gezondheidsdienst, doet de klachten over het bestrijdingsmiddel Icon af als tijdelijk. Hij benadrukt het belang van de malariabestrijding. De ziekte maakt volgens hem dagelijks 320 doden in Oeganda.

 

Het Oegandese ministerie van gezondheid is bezig met een onderzoek naar mogelijk schadelijke gevolgen van het middel.

 

Het sproeien met Icon werd eind augustus stilgelegd. Volgens Buyinza heeft dat niets te maken met de klachten. De pauze zou ingelast zijn om het project te evalueren voordat het in januari volgend jaar een vervolg krijgt.

 

Internationaal programma

 

Ook in Angola en Tanzania heeft USAID een Icon-programma lopen, in samenwerking met de International Union for Conservation of Nature (IUCN). Afhankelijk van de effectiviteit van het project in Kabale, wil de Oegandese regering het middel ook inzetten in de rest van het land.

De klachten over Icon komen vlak na een hernieuwde interesse in het middel DDT, dat ook binnenshuis gebruikt wordt om malariamuggen te bestrijden. DDT heeft decennialang op de zwarte lijst gestaan, maar vorige week drong de WHO erop aan DDT opnieuw als bestrijdingsmiddel in te zetten.
 

 

Reacties