Ongeslagen uit de strijd in het KIT Tropentheater

26-08-2001
Door: OneWorld Redactie

In het KIT Tropentheater in Amsterdam is in de maand oktober een serie programma's met als titel ‘Ongeslagen uit de strijd’. In vijf programma's staat de bestrijding van geweld tegen vrouwen en meisjes in diverse culturen centraal.

Geweld gericht tegen vrouwen is van alle tijden, alle culturen en alle sociale klassen. De wijze hoe met geweld om te gaan en hoe geweld bespreekbaar te maken verandert. De Nederlandse samenleving, waarin alle mogelijke culturen hun weg vinden, vraagt om nieuwe vormen van preventie, opvang en daderbehandeling. In Ongeslagen uit de strijd gaan zowel mannen als vrouwen uit verschillende culturen, (ervarings)deskundigen (hulpverleners, artsen, politie, justitie en politici) en andere betrokkenen met elkaar in discussie.

Aan de hand van discussies, theater, film, muziek en literatuur komen onderwerpen aan de orde als slachtofferhulp, daderbehandeling, hulpverleningsinitiatieven uit verschillende culturen, vrouwenbesnijdenis en de handhaving van het VN Vrouwenverdrag.

In Ongeslagen uit de strijd wordt nadrukkelijk de vraag gesteld wat Nederland kan leren van ervaringen elders in de wereld. Op zondag 14 oktober bijvoorbeeld staat de gehele dag in het teken van de vrouwenbesnijdenis. Naar aanleiding van de documentaire La Route d'un Village en de solovoorstelling Idil, een meisje discussiëren jonge Afrikanen over de beste aanpak om de traditie van vrouwenbesnijdenis te beëindigen. Op zaterdag 20 oktober zal een concert plaatsvinden van Houria Aïchi. Azriyat zijn vrouwelijke troubadours van de Chaouia, de Berbers uit Aurès in Algerije. De befaamde Houria Aïchei zingt al jaren in hun traditie, en de liederen gaan onder andere over de onafhankelijkheidsstrijd en de rol van de vrouwen daarin, en over de seksualiteit en liefde. Op maandag 29 oktober discussiëren Albie Sachs, Patricia Sellars (aanklager Joegoslavië-tribunaal Den Haag) en Femke Halsema over de noodzaak van een VN-Vrouwentribunaal.

(Ongeslagen uit de strijd is een co-productie van het KIT Tropentheater en Novib, in samenwerking met Transact, Platform tegen Vrouwenbesnijdenis en NCDO).

Reacties