Onderzoek: ‘Landen niet overtuigd van nut duurzaamheid’

26-08-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Het Londense onderzoeksbureau Panos en het internationale netwerk Lead International (Leadership for Environment and Development) onderzochten in de zes landen wat er sinds de Aardetop in 1992 terecht is gekomen van de toentertijd gemaakte afspraken. Uit het rapport blijkt dat elk land wel zijn eigen milieuwetten heeft opgesteld, maar dat zij niet veel zijn opgeschoten de ontwikkeling te integreren met bescherming van het milieu. Sterker nog: de onderzochte landen blijken ook niet erg overtuigd van het concept Duurzame Ontwikkeling.

Arme landen ontbreekt het aan infrastructuur, ideeën en capaciteit om ‘duurzaamheid’ te integreren in de ontwikkelingsplannen. De rijke landen geloven dat duurzaamheid te duur is om uit te voeren.

Positief is dat de landen inmiddels een ministerie van Milieu in het leven hebben geroepen en de milieuconventies van Rio hebben getekend of geratificeerd. En veel landen, zeker de VS, kennen succesvolle lokale initiatieven op het gebied van duurzaamheid.

Ook zijn er tal van nieuwe milieuorganisaties en initiatieven uit het bedrijfsleven ontstaan sinds de Aardeconferentie in Rio in 1992. Deze spelen een belangrijke rol in hun land waar het gaat om duurzaamheidsbeleid.

Gehele rapport is hier te lezen
Panos
Panos
Panos

Reacties