Onderzoek: Gasleiding Peru slecht van kwaliteit

02-03-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Onderzoeksbureau E-tech International publiceerde deze week een rapport waarin wordt aangetoond dat de pijpleiding sinds de ingebruikneming al zeker vier grote lekkages heeft gehad. Deze zouden zijn ontstaan doordat er roestige buizen zijn gebruikt en constructies slecht zijn gelast.

 

Transportadora de Gas del Peru, verantwoordelijk voor de pijpleiding, zegt dat de conclusies van het onderzoek van E-tech niet kloppen.

 

De Camisea-pijpleiding begint in het Nahua-Kugapkakori-reservaat en eindigt 720 kilometer verder naar het westen aan de kust van de Stille Oceaan. Daar wordt het vloeibare gas verder vervoerd in schepen, vooral naar de Verenigde Staten.

 

De ontwikkelingsbank IDB is de belangrijkste geldschieter van het megaproject. Robert Montgomery, hoofd van de milieu-afdeling van de bank beweert dat hij geen enkele aanwijzing heeft gezien die de beweringen van E-tech ondersteunt.  

 

Milieuschade

 

De aanleg van de pijpleiding in 2004 deed al veel stof opwaaien. De pijpleiding zou kwetsbaar natuurgebied van de Amazone en het Andesgebergte doorkruisen. Bovendien kon bij het eindpunt van de leiding, de Stille Oceaan, de zeeflora en -fauna het wel eens zwaar te verduren krijgen.

 

Toch is de gaspijp er gekomen. Iedereen zou er uiteindelijk beter van moeten worden: de Peruaanse regering, de investeerders en zelfs de mensen die langs de pijpleiding wonen. De laatste groep zou 7 procent van de totale opbrengst van het project krijgen.

 

Maar buiten het feit dat de pijpleiding buitensporig meer geld heeft gekost dan aanvankelijk aangenomen, blijkt hij nu dus volgens het rapport ook van slechte kwaliteit te zijn. Peruaanse parlementariërs eisen volgens persbureau IPS dat de regering een onderzoek instelt naar het project.

peru camisea pijpleiding2
De gaspijp, nog bovengronds. Foto: Camisea.com


E-Tech

Reacties