Onderwijs Nicaragua lamgelegd door stakingen

02-02-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De meeste openbare scholen zijn gesloten. Woensdag legden ook werknemers van ziekenhuizen en gezondheidscentra het werk neer.

De onderwijzers eisen een eerder toegezegde salarisverhoging op, aldus de Nicaraguaanse krant El nuevo Diario. Ze zeggen het werk pas te hervatten als het extra bedrag op hun salarisstrook staat. Ook de stakers in de gezondheidszorg eisen meer loon.

Een woordvoerder van de vakbond voor onderwijzers ANDEN zei tegen de BBC dat de onderwijzers een salaris willen waarmee ze in hun levensonderhoud kunnen voorzien. 'De regering van president Enrique Bolaños zegt zelf dat de kosten van levensonderhoud ongeveer 150 dollar bedragen', aldus Roger Benito Acevedo. Onderwijzers verdienen volgens de vakbondsman 80 dollar in het basisonderwijs en 85 dollar in het voortgezet onderwijs, oftewel iets meer dan de helft van de kosten voor levensonderhoud.

Bolaños zegt voor de gewenste salarisverhoging geen financiële dekking te hebben. Ook zou deze in strijd zijn met afspraken die zijn gemaakt met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het Ministerie van Arbeid laat onderzoeken of de staking verboden kan worden.

De Nicaraguaanse politiek glijdt van de ene crisis in de volgende. President Bolaños ziet zich geconfronteerd met een vijandig parlement, waar de sandinisten, aangevoerd door Daniel Ortega en de liberalen van ex-president Arnoldo Aleman de dienst uitmaken.

De oppositie trachtte de afgelopen maanden via een grondwetswijziging de macht van president Bolaños in te perken. De constitutionele crisis leek half januari bezworen na bemiddeling door een machtige Nicaraguaanse kardinaal. Ortega en Aleman beloofden dat de grondwetswijziging van de baan was. Niet veel later nam het parlement de wijzigingen echter toch aan. Sindsdien wordt er druk bemiddeld. En komen de politici nauwelijks toe aan de sociale problemen waar het land mee kampt, luidt de kritiek.

Reacties