Omstreden opsporing via satelliet moet zeldzame Maui dolfijn redden

03-03-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Van de bedreigde Maui dolfijnen zwemmen er naar schatting minder dan 150 rond de westhoek van het eiland. Tot 2003 spoelden er jaarlijks ongeveer acht dood aan op de kust. Sinds er een verbod bestaat op het gebruik van commerciële netten in hun gebruikelijke leefgebied, is er nog maar een Maui dood aangetroffen.

Maar de dolfijnen lijken zich steeds vaker buiten het beschermde gebied te bewegen, is de indruk van het nationale departement voor natuurbescherming DOC van Nieuw-Zeeland. Om de vissen beter te volgen, wil het DOC een proef doen met satellieten.

Die methode wordt nu eerst uitgeprobeerd op drie Hector dolfijnen, die sterk verwant zijn met de Maui. De Hector dolfijn is eveneens bedreigd maar heeft met een huidige populatie van 7000, een grotere overlevingskans.

Om de dolfijnen via de satelliet te kunnen volgen, worden zenders ter grootte van een luciferdoosje aangebracht onder de vinnen van de dolfijn. Ze worden bevestigd met behulp van pinnetjes die op de langere termijn corroderen en de dolfijn bevrijden van de zendertjes.

Trauma

Volgens zooölogen levert deze methode echter niet meer informatie op dan beschikbaar zou komen met een minder 'fysieke' methode. Acoustische onderzoekswijzen als ook studies vanuit de lucht leveren dezelfde gegevens, maar kennen niet het gevaar dat de dieren er een trauma aan overhouden.

Ondanks de protesten van wetenschappers en natuurbeschermingsactivisten heeft de Nieuw-Zeelandse minister voor milieu toch groen licht gegeven voor de proeven. Het DOC wil juist ook vaststellen welke risico's deze opsporingsmethode inhoudt voor bedreigde zeezoogdieren, voordat de satellieten bij de Maui worden ingezet.

color=red>

Departement voor Natuurbescherming Nieuw-Zeeland
Maui dolfijn

Reacties