Oliepijpleiding bedreigt zeldzame vogels Ecuador

29-01-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

De regering in Quito zal naar verwachting deze week instemmen met het omstreden project. Zoals het er nu naar uitziet, komt te leiding te liggen in het noordelijke Mindo-gebied, waar 450 vogelsoorten te vinden zijn.

Dertig daarvan komen niet buiten Ecuador voor en enkele soorten worden met uitsterven bedreigd. De regering is met een internationaal consortium in onderhandeling over de aanleg, waarmee een bedrag is gemoeid van 1,36 miljard gulden, zo meldt de Britse krant The Independent.

Het consortium zegt dat het bezig is de gevolgen van de aanleg voor het milieu in kaart te brengen, maar wil verder niets kwijt. Milieuactivisten geven vooralsnog de voorkeur aan een voorstel van een Amerikaans bedrijf. Dat wil de pijpleiding in een zuidelijker gelegen gebied aanleggen.

Het Mindo-gebied heeft in Ecuador een speciale status. Het is 200.000 hectare groot en trekt jaarlijks 100.000 vogelliefhebbers en toeristen. Ecologisch doet het niet onder voor de Galapagoseilanden, waar twee weken geleden een volle tanker aan de grond liep die een paar dagen later ging lekken.

Milieubeschermers erkennen de economische noodzaak de pijpleiding aan te leggen, maar willen dat het Mindo-reservaat gespaard blijft. Ze hebben dat in een brief aan president Noboa kenbaar gemaakt, maar die heeft niet gereageerd.

De zuidelijke variant zal 32 kilometer langer zijn, maar ook goedkoper. De natuurbeschermingsorganisatie Birdlife zegt er risico's kleven aan de aanleg, omdat in het gebied aardbevingen voorkomen en vulkanen actief zijn. Bij een explosie van een al bestaande pijpleiding lekte niet lang geleden een grote hoeveelheid olie weg.

Reacties