‘Oliemaatschappij gaat investeren in duurzame projecten in Ecuador’

17-06-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

De verrassende samenwerking - oliemaatschappijen worden in Ecuador geassocieerd met vervuiling van het Amazonewoud en de miskenning van de rechten van indianengroepen - werd bekendgemaakt op de VN-conferentie over handel en ontwikkeling (Unctad) die deze week in Brazilië plaatsheeft.

Occidental Petroleum haalt in Ecuador olie boven in een gebied van 200.000 hectare waar 28 inheemse gemeenschappen leven. Die zouden beter moeten worden van de initiatieven die het bedrijf gaat steunen. De samenwerking verloopt via Corpei, een Ecuadoraanse export- en investeringsmaatschappij die projecten begeleidt die op een duurzame manier gebruik maken van de natuurlijke rijkdom van Ecuador. Corpei werkt al sterk samen met het bedrijfsleven.

Volgens Ricardo Estrada, de voorzitter van Corpei, is het ‘bemoedigend dat oliemaatschappijen zich ervan bewust worden dat ze meer moeten bijdragen aan de ontwikkeling van de plaatselijke gemeenschappen dan alleen via de exploitatie van de oliebronnen.’ Corpei heeft de afgelopen vijf jaar onder meer projecten rond ecotoerisme, biologische land- en bosbouw, het gebruik van bamboe als duurzaam bouwmateriaal en de productie van grondstoffen voor de cosmetica- en de geneesmiddelenindustrie van de grond helpen komen. Het gaat om kleinschalige initiatieven.

Unctad-initiatieven

VN-organisatie Unctad lanceerde in 1996 een 'Sustainable Biotrade Initiative' om de groei en de verspreiding van dergelijke innovatieve projecten te stimuleren.

Langzaam beginnen ook grote bedrijven interesse te tonen. De Braziliaanse geneesmiddelen- en parfumconcerns Boticario en Natura kopen bijvoorbeeld een deel van hun ingrediënten bij kleinschalige producenten in het Amazonewoud die zweren bij duurzame teelt- en oogstmethoden.

Samen met de Gemeenschap van de Andes (Bolivia, Colombia, Ecuador, Peru en Venezuela) heeft Unctad ook een samenwerkingsprogramma opgezet om duurzame handel te bevorderen in de Amazoneregio. Dat is de regio met de grootste soortenrijkdom op aarde.

Toenemende vraag

Volgens de Unctad zijn de marktkansen voor de biotrade-producten goed. De handel in geneeskrachtige planten, relatief onbekende fruitsoorten uit het wild en natuurlijke ingrediënten voor de cosmetica-industrie was volgens de Unctad in 2000 18,5 miljard dollar waard. Het grootste deel daarvan wordt nog niet duurzaam geproduceerd of geoogst, maar de vraag naar bioproducten en ecologisch verantwoorde vakanties groeit volgens de Unctad.

Toch zijn de meeste biotrade-initiatieven nog onbeduidend in vergelijking met grootschalige activiteiten in dezelfde regio's. Grootschalige veehouderij en de teelt van soja vreten het Amazonewoud bijvoorbeeld nog altijd snel aan.

color=red>

Reacties