‘Olieconcerns stoten meer broeikasgassen uit’

26-08-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De krant trekt die conclusies na het lezen van de milieujaarverslagen van Shell en ExxonMobil. Oliemaatschappij BP, nummer drie, meldt als enige van het drietal een daling van de uitstoot van broeikasgassen.

De olie-industrie is verantwoordelijk voor 13 procent van de totale wereldwijde emissie van broeikasgassen. Bij Shell en ExxonMobil is er in verhouding tot hun productieactiviteiten zelfs sprake van een stijging. Verantwoordelijk hiervoor zijn de chemie-activiteiten van de twee concerns.

Ook de uitstoot van vervuilende stoffen als zwaveldioxyde en stikstofoxyden ontwikkelde zich vorig jaar ongunstig.

De cijfers zijn opmerkelijk gezien de grote aandacht die bij de bedrijven bestaat voor milieuverantwoord ondernemen, aldus Het Financieele Dagblad. Shell-topman Phil Watts is voorzitter van de World Business Council for Sustainable Development, een samenwerkingsverband van 160 multinationals die zich inzet voor duurzaam ondernemen. De World Business Council is prominent aanwezig op de Wereldtop over duurzame ontwikkeling die maandag begint.

Shell schrijft de verhoging van de uitstoot onder meer toe aan 'veranderingen in de chemieportfolio'. ExxonMobil kan niet verklaren waarom het bedrijf vorig jaar meer CO2 en zwavel uitstootte.

Lees hele artikel bij Het Financieele Dagblad

Reacties