Olie in Nigerdelta meer ramp dan zegen

23-10-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De bevolking in dit gebied is bij het aantreden van president Olusegun Obasanjo in 1999 bescherming beloofd, nadat aan het licht kwam dat de rechten van de Ogoni waren geschonden.

Het thuisland leed onder roofbouw en de bevolking werd onderdrukt door de Mobile Police, een paramilitaire organisatie die steun kreeg van Shell.

De maatregelen die werden genomen, houden in dat het lokale bestuur een groot deel van de nationale begroting zelf kan besteden. Ook werd een commissie voor de ontwikkeling van de Nigerdelta opgericht om toezicht te houden op ontwikkelingsprojecten.

Actievoerders gedood

De grote oliebedrijven in de regio laten zich ook van hun goede kant zien. De bedrijven Shell, Chevron Texaco, ExxonMobil, Agip en TotalFinaElf investeren in lokale ontwikkelingsprojecten en nemen initiatieven om de werkgelegenheid te stimuleren.

Toch bleven gewelddadige confrontaties tussen de autoriteiten en de deltavolken niet uit. In januari werd tijdens een bezetting van negen oliebedrijven in de stad Liama de marine ingezet om de bezetting te beëindigen. Hierbij werden twee actievoerders gedood en werden 20 tot 30 huizen vernietigd.

In juli stonden de veiligheidsdiensten van ChevronTexaco en enkele honderden Ijaw-vrouwen tegenover elkaar. De vrouwen hielden kantoren van de oliegigant bezet om meer steun af te dwingen voor hun gemeenschap.

Verantwoordelijkheid nemen

Ook lopen de spanningen tussen verschillende etnische groepen hoog op. In de deelstaat Rivers zaait de aanspraak op een stuk grond waar Shell olie wint, tweedracht tussen het Billevolk en de Kalabari. Human Right Watch concludeert dat ‘de Nigeriaanse regering er niet in is geslaagd de grensgeschillen te beslechten en ervoor te zorgen dat de opbrengsten van de oliewinning eerlijk worden verdeeld’.

De organisatie eist in het rapport 'The Niger Delta: No Democratic Dividend' dat ook de oliebedrijven hun verantwoordelijkheid nemen. Zij moeten optreden als bemiddelaar tussen de volken en beter toezien op het gedrag van de veiligheidsdiensten en de lokale politie.

Site van Human Right Watch met rapport over Nigerdelta

Reacties