Olie- en mijnbedrijven willen rechten respecteren

21-12-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: onzeWereld

Na maanden van besprekingen werden de partijen het deze week eens over een reeks vrijwillige afspraken, zo meldt The New York Times. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, zei tevreden te zijn met het akkoord. Ze verwacht dat ‘dit een standaard zal worden voor de mijnbouw- en olieindustrie’.

De multinationals die de gedragscode ondertekenden zijn onder andere BP Amoco, Chevron, Freeport McMoRan Copper & Gold, Conoco, Shell en Texaco. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat de overeenkomst bewijst dat de globaliserende markt een ‘krachtig middel is om vrijheid te promoten’.

Betrokken mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch verklaarden dat deze gedragscode een stap in de goede richting is.

Het vrijwillige karakter ervan betekent echter dat er nog steeds geen bindende regulering is voor het gedrag van grote mijnbouwbedrijven in gebieden die voor de publieke opinie veraf gelegen zijn. Ook een sancties bij eventuele overtreding van de gedragscode ontbreken, aldus de mensenrechtenorganisaties.

Politiediensten
Een concrete afspraak is bijvoorbeeld dat bedrijven voor de bewaking van hun installaties geen particuliere veiligheidsfirma’s meer inhuren die bekend staan om het schenden van mensenrechten. Overheden moeten de reguliere politiediensten voldoende uitrusten voor dit soort taken en erop toezien dat deze zich niet ook schuldig maken aan geweld tegen de lokale bevolking.

Landen die in verband met mijnbouwactiviteiten al jaren gelden als potentiële brandhaarden van onrust zijn Tsjaad, Angola, Kameroen, Colombia, Ecuador, Equatortiaal Guinea, Indonesië en Nigeria.

De olie-exploratie in het laatste land bijvoorbeeld ligt al jaren onder vuur omdat de rechten van de inheemse Ogoni-bevolking niet wordt gerespecteerd en er milieuvervuiling plaatsvindt. Explosies van pijpleidingen leidden al tot de dood van tientallen mensen.

Onlangs publiceerde Human Rights Watch een gedetailleerd rapport waaruit blijkt hoe de rechten van de Ogoni in Nigeria met voeten worden getreden. Dit ondanks het feit dat het militaire regime niet meer aan de macht is.

Human Rights Watch

Reacties