Obasanjo: ‘Steniging in Nigeria zal nooit gebeuren’

02-10-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Deze uitspraak deed president Olesegun Obasanjo van Nigeria in een radio- en tv-toespraak ter gelegenheid van de 42-ste onafhankelijkheidsdag. Hij toonde begrip voor de bezorgdheid die er in eigen land heerst en de afkeuring die in het buitenland wordt uitgesproken over deze straf.

‘Wij begrijpen de bezorgdheid van Nigerianen en vrienden van Nigeria volkomen, maar we kunnen ons niet voorstellen dat een Nigeriaan wordt gestenigd,’ aldus de president. ‘Dat is nooit gebeurd. En moge het nooit gebeuren.’

Verder zei hij dat Amina Lawal en andere door moslimrechtbanken ter dood veroordeelden in beroep kunnen gaan bij het Hooggerechtshof. Die garandeert hun gerechtigheid, volgens Obasanjo.

Petitie

De geruststelling van Obasanjo volgt op een gezamenlijk dringend beroep van de Amerikaanse ex-president Bill Clinton en de Australische premier John Howard om het vonnis nietig te verklaren.

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International voert ook al enige tijd actie om de steniging van Amina Lawal te verhinderen. Door het ondertekenen van een petitie kunnen mensen protesteren tegen het vonnis.

Het is de sharia-wetgeving in het noorden van Nigeria die de mogelijkheid biedt om mensen tot de dood te veroordelen door steniging. De reden voor de dreigende steniging van Amina Lawal is dat zij zich aan overspel zou hebben schuldig gemaakt.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer heeft de ambassadeur van Nigeria uitgenodigd voor een gesprek over deze kwestie.

Site van Amnesty met achtergrondinfo over de sharia wetgeving en de petitie

Reacties