Novib / OI pleit voor veilige doorgang hulpgoederen Afghanistan

26-10-2001
Door: OneWorld Redactie

Den Haag, 26 oktober 2001

Oxfam International, waarvan Novib het Nederlandse lid is, pleit voor veilige doorgang voor hulp aan Afghanistan. Er zijn humanitaire corridors nodig om op korte termijn voedsel en andere hulpgoederen binnen te brengen voor ontheemden en bewoners van afgelegen gebieden in Afghanistan. Deze veilige doorgangen moeten gerespecteerd worden door alle partijen, de Noordelijke Alliantie, de alliantie geleid door de VS en Groot-Brittannië en de Taliban.

De humanitaire situatie in Afghanistan is dramatisch, nu de winter in aantocht is en de mensen moeilijker bereikbaar zullen worden voor de hulporganisaties. Na drie jaar droogte zijn zes miljoen Afghanen bedreigd met honger.

Al eerder riepen Oxfam International en andere hulporganisaties op tot een pauze in de bombardementen om voedseldistributie in Afghanistan op een veilige manier en in voldoende hoeveelheden mogelijk te maken om zo de Afghanen de winter door te helpen.
Aan deze oproep is geen gehoor gegeven. De VS hebben aangegeven dat militaire acties niet voor de winter afgerond zullen zijn.

Reacties