Novib-debat OS in teken van 'Cancun'

20-10-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: Novib, 20 oktober 2003

20 oktober 2003

Het traditionele Novib najaarsdebat over de begroting voor Ontwikkelingssamenwerking wordt dit jaar gehouden in Nijmegen en wel op maandagavond 27 oktober. In concertgebouw De Vereeniging discussiëren deskundigen, Kamerleden en het publiek aan de hand van enkele stellingen over de jongste begroting van minister Agnes van Ardenne. Zoals altijd vindt het Novib-debat plaats voordat in de Tweede Kamer de politieke beschouwingen over Ontwikkelingssamenwerking worden gehouden. Het Novib-debat is dus een soort generale repetitie.

Nederland is de tweede helft van volgend jaar voorzitter van de Europese Unie en kan daarmee onderwerpen op de agenda van Europa zetten. Na het mislukken van de recente WTO-onderhandelingen in Cancun (Mexico) is de vraag wat Nederland als Europees voorzitter moet doen om die onderhandelingen weer vlot te trekken en de ontwikkelingslanden meer kansen te geven op eerlijke wereldhandel. Dat vergt zonder meer concessies van de EU bij de protectie van haar eigen landbouw.

De discussie over de effectiviteit van ontwikkelingssamenwerking is al vele malen gevoerd. Steeds vaker wordt geopperd dat Nederland niet alles zelf moet doen maar, naast concentratie op een beperkt aantal landen, haar hulpgelden maar het beste via multilaterale kanalen als de VN, de Wereldbank en het IMF kan laten lopen. Maar niet iedereen is het daar zo maar mee eens.

Tenslotte is er de kwestie van schuldverlichting voor de armste landen. Dat die er moet komen, daarover is vrijwel iedereen het eens. Maar de vraag is of dat betaald moet worden uit de begroting van Ontwikkelingssamenwerking, zodat er minder geld overblijft voor directe interventie vanuit Nederland.

Deze en mogelijk andere stellingen worden ingeleid door de deskundigen Sasja Bökkerink (Jubilee Nederland), dr. Paul Hoebink (KUN) en Sylvia Borren (algemeen directeur Novib), waarna steeds een lid van een regeringsfractie en een vertegenwoordiger van de oppositie in de Tweede Kamer met elkaar in debat gaan. Uiteraard komt ook het publiek aan het woord.

De zaal is open vanaf 18.30 uur en de avond wordt opgevrolijkt met Mexicaanse muziek en hapjes. Het debat begint om 19.00 uur. Iedereen is welkom. De Vereeniging bevindt zich enkele honderden meters van het NS station Nijmegen, aan het Keizer Karelplein 2-D.

Reacties