Novib: controle wapendoorvoer lek als een mandje

23-05-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Terwijl Nederland zich internationaal een fervent voorstander toont van het indammen van de (illegale) wapenhandel richting conflictgebieden, heeft het zijn eigen zaakjes niet op orde, zo laat Novib weten. De organisatie presenteerde het rapport woensdag tijdens de conferentie 'Handel en conflicten in Afrika: olie, diamanten en wapens' in Den Haag.

De functie van Nederland als belangrijk handels- en distributieland staat een effectieve controle op de doorvoer van wapens in de weg. Goederen moeten voor alles snel door, zodat wachttijden zo kort mogelijk blijven in verband met de concurrentiepositie. In de haven van Rotterdam worden dagelijks ongeveer 20.000 containers overgeslagen, waarvan maximaal 3 procent wordt gescand, aldus het Novib-rapport.

Bovendien zijn belangrijke delen van het goederentransport uitgesloten van controle. Het gaat dan om handel met EU- en NAVO-lidstaten, andere belangrijke handelspartners en het bevriende Israël. Aan regels als het vermelden van de eindbestemming van een wapentransport wordt dikwijls niet de hand gehouden. Volgens Novib zijn vrachtbrieven vaak onjuist of onleesbaar ingevuld.

De organisatie vindt dat er nog veel verbeteringen nodig zijn bij de controle van wapentransporten. Naast een algemene vergunningsplicht, dient er een algemene meldingsplicht te komen en moet de controle uitgebreider en intensiever.

Verder pleit Novib voor een systeem waardoor eindbestemmingsverklaringen, en liever nog eindgebruikersverklaringen, kunnen worden nagetrokken.

Novib website

Reacties