Noorwegen: ‘Vredesoverleg Uganda kan beginnen’

14-12-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Plaatselijke leiders van de LRA kwamen afgelopen week in het noorden van Uganda bijeen om over de voorwaarden voor vrede te praten. De Ugandese regering had de rebellen hiertoe in de gelegenheid gesteld door half november eenzijdig een staakt-het-vuren af te kondigen.

Op verzoek van president Museveni begon de voormalige Ugandese minister Betty Bigombe al in maart verkennende besprekingen met beide partijen. Pas afgelopen week zouden Noorse en andere westerse diplomaten direct met leiders van de LRA hebben gesproken, aldus Helgesen.

Terreuraanvallen

Al achttien jaar voert de LRA van Joseph Kony vanuit het zuiden van Sudan terreuraanvallen uit in het noorden van Uganda. Kony heeft in die periode naar schatting 25.000 kinderen ontvoerd kinderen om die in te zetten als soldaat of seksslaaf. Tienduizenden burgers zijn door rebellengroepen afgeslacht. Ruim 1,6 miljoen mensen zijn gevlucht en leven onder erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen.

Uithongeren

Dat de rebellen willen praten heeft te maken met verhoogde inspanningen van het Ugandese leger, dat zelfs eerder dit jaar toestemming kreeg van Sudan om de LRA op Sudanees grondgebied aan te vallen. Het regeringsleger probeert de rebellen als het ware uit te hongeren door onder meer de voedselvoorraden te vernietigen.

De LRA lijkt door de militaire druk een versplinterde beweging te zijn geworden, die nog steeds in staat is tot extreem geweld. Vrijdag werden nog drie vrouwen en vier kinderen in een Zuid-Sudanees dorp letterlijk in stukken gehakt.

Noorwegen is een van de grootste donoren in Uganda. Het Scandinavische land wil ook twee andere grote donoren, Groot-Brittannië en Nederland, betrekken bij het vredesproces.

color=red>

Child Soldiers
World Vision

Reacties