Noordelijke Alliantie vecht onderling

23-01-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Twee rivaliserende groepen zijn sinds zondag slaags in het noorden van Afghanistan. Daarbij zijn zeker elf doden gevallen. Dat heeft het in Pakistan gevestigde Afghaanse persbureau AIP woensdag gemeld.

Dostum en Rabbani
De strijdende partijen zijn de soldaten van de Oezbeekse krijgsheer generaal Abdul Rashid Dostum en de Tadzjiekse soldaten van de voormalige president Rabbani.

Het geweld doet opnieuw twijfelen aan de stabiliteit van deze regering. Beide groepen hebben namelijk banden met de twee belangrijkste bewindslieden op het ministerie van Defensie in de interim-regering in Kabul.

De etnische Oezbeek Dostum, die om zijn wreedheid berucht is, is plaatsvervangend minister van Defensie in de interim-regering. De Tadzjiekse milities zijn trouw aan minister Mohammad Fahim van Defensie.

Misleiding voor Amerikanen
Volgens een medewerker van de Afghaanse geheime politie Khad misbruiken de rivaliserende groepen in Afghanistan de jacht op Talibanleider mullah Omar. Zij misleiden de Amerikanen om leden van andere stammen achter slot en grendel te krijgen. Daardoor raken de Amerikanen steeds meer verwikkeld in de strijd tussen rivaliserende milities in het land.


Zo zouden de Amerikanen achttien leden van de Kharot-stam hebben aangehouden op grond van onjuiste informatie van een andere stam, de Wazir. De achttien werden ervan beschuldigd banden met de Taliban te hebben en zijn naar de Amerikaanse basis in Kandahar in het zuiden van Afghanistan overgebracht.

Steun aan Afghanistan onzeker
De oplaaiende rivaliteit tussen verscheidene stamleiders werpt een schaduw over het succes van de donorconferentie voor Afghanistan. Medewerkers van de Verenigde Naties zeiden dat de situatie in het land onstabiel is en dat het daarom de vraag is of de regering in staat is de toegezegde steun van 4,95 miljard euro effectief te besteden.

Donorlanden en internationale organisaties hebben op de conferentie over Afghanistan in Tokio afgesproken het land met 4,5 miljard dollar te steunen. De tweedaagse donorconferentie werd dinsdag afgesloten.

Lees ook: Achtergrond: Steun Afghanistan
Achtergrondinformatie Noordelijke Alliantie

Reacties