Noodhulp voor de geest: gratis telefoontjes

10-01-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Télécoms sans Frontières gebruikt Nimal als voorbeeld om haar werkwijze toe te lichten. De organisatie is opgericht om direct na een ramp of in oorlogssituaties communicatielijnen op te zetten. Voor de lokale bevolking, maar ook voor de hulpverleners, die vaak ernstig beperkt worden in hun werk doordat telefoonlijnen zijn uitgevallen.

Grote telecommaatschappijen als AT&T, Vodafone en Alcatel participeren in de organisatie. Télécoms sans Frontières heeft hierdoor de beschikking over een netwerk van satellieten, waarmee 98 procent van het aardoppervlak kan worden bereikt.

Drie verlossende minuten

Een team van Télécoms sans Frontières was al voor de jaarwisseling in Sri Lanka om een communicatiecentrum op te zetten. Inmiddels is er ook op Sumatra zo’n centrum. Slachtoffers van de zeebeving mogen gratis drie minuten gebruik maken van de satelliettelefoon om familie te bellen of dringende zaken te regelen. Veel mensen zijn huis en haard kwijtgeraakt en moeten dus veel regelen om weer een dak boven het hoofd te hebben. De medewerkers van de organisatie helpen zonodig met het achterhalen van telefoonnummers.

Behalve op noodhulp, richt Télécoms sans Frontières zich ook op het dichten van de digitale kloof in ontwikkelingslanden. In Cambodja bijvoorbeeld krijgen boerencoöperaties een mobiele telefoon waarmee ze op kosten van de organisatie kunnen bellen over bijvoorbeeld marktprijzen. Ook kunnen ze zo de tussenhandel uitschakelen.

In Nicaragua heeft de organisatie gezorgd dat een landelijk netwerk van vrouwen die zich inzetten voor voedselveiligheid beschikt over communicatiemiddelen. In grote delen van het land is geen stroom of telefoon. Een ander project in het Midden-Amerikaanse land moet het mogelijk maken om plattelandsbewoners via een satelliet-beeldverbinding in contact te brengen met medische specialisten in de hoofdstad of in het buitenland. Veel klachten blijven nu nog onbehandeld omdat de artsen simpelweg te ver weg zijn.

color=red>

Télécoms Sans Frontieres

Reacties