Nog geen hulp voor Somalische rampslachtoffers

04-01-2005
Door: OneWorld Redactie

Een flink aantal landen heeft inmiddels hulp aan het Afrikaanse land toegezegd. Volgens de onlangs gekozen Somalische president, Yusuf Mohamed Ismail, is daar nog niets van in Somalië aangekomen. ‘Azië is natuurlijk zwaarder getroffen dan Afrika,’ zei hij maandag. ‘Maar Somalië dat al 13 jaar lang lijdt onder de gevolgen van de burgeroorlog en droogte heeft wel degelijk noodhulp nodig.’

Hulpvliegtuigen aan de grond

De schade die de vloedgolven aan de Somalische kust hebben toegebracht valt lastig in te schatten. Een groot deel van het gebied is in handen van lokale krijgsheren die beschikken over wapens waarmee vliegtuigen onder vuur kunnen worden genomen. Dit maakt het voor de hulpverleners van de Verenigde Naties lastig om met behulp van vliegtuigjes een inschatting te maken van de gevolgen van de ramp.

De VN denken nu dat ten minste 200 mensen zijn omgekomen en een nog onbekend aantal is vermist. In totaal zijn ongeveer 54.000 Somaliërs getroffen door de tsunami’s. Het zwaarst getroffen is de stad Hafun op een schiereiland in het Noord-Westen van het land.

Verraderlijke kreeften

Deze vissersgemeenschap is vrijwel weggevaagd. Ooggetuigen vertelden dat vlak voordat de vloedgolven toesloegen het water zich eerst terugtrok. Hierdoor kwamen kreeften tevoorschijn. Opgewonden vissers renden vervolgens de zeebodem op niet vermoedend dat niet veel later de golven zich met donderend geraas over hen heen zouden storten.

Een aantal van de Somalische slachtoffers heeft wat voedselhulp gekregen dat toch al in het land was in verband met hulp aan slachtoffers van een droogte die nu al vier jaar aanhoudt. Deze hulp is echter ontoereikend. Volgens de Somalische president zijn daarom Somalische gemeenschappen in het buitenland druk bezig met inzamelingsacties voor hun getroffen landgenoten.

Behalve in Somalië heeft de zeebeving ook slachtoffers geëist in Kenia en Tanzania. Op de Seychellen en in Madagascar veroorzaakten de vloedgolven materiële schade.

color=red>
L. van der Velden schrijft:
Op 28 December 2004 rolden de eerste vrachtwagens met voedselhulp van het Wereld Voedsel Programma van de Verenigde Naties de pakhuizen uit in de havenstad Bossaso in het noordoosten van Somalie met 31,00 kilo rijst, mais, bonen en kookolie voor Hafun, het zwaarste tsunami getroffen gebied langs de Indische Oceaan kuststrook van Puntland. In de weken daarop heeft het Wereld Voedsel Programma in het totaal 312,000 kilo voedsel verdeeld aan 22,500 getroffenen langs een 500 kilometer lange kuststrook van Hafun tot de plaats Gara'ad in de regio Zuid-Mudug. Ook UNICEF, het kinderfonds van de Verenigde Naties heeft drinkwatervoorzieningen aangelegd en noodhulppakketten verdeeld met zeep, potten en pannen, en dekens. Somalie was het eerste tsunami-getroffen land dat hulp kreeg. met vriendelijke groet Leo van der Velden Nairobi

Reacties