Nobelprijswinnares bereid tot gesprek met Birmese junta

07-08-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/OneWorld

Suu Kyi zei tegen de Britse omroep BBC dat zij bereid is met de militairen over alles te praten. Zij sluit daarbij niets uit, ook niet een deling van de macht. Haar partij, de NLD, behaalde in 1989 bij door het leger uitgeschreven verkiezingen een monsteroverwinning. De militairen, die die nederlaag niet hadden verwacht, weigerden de macht echter over te dragen.

Suu Kyi heeft weliswaar al haar politieke rechten nu terug gekregen, maar echte gesprekken tussen de NLD en het regime zijn nog niet van de grond gekomen. Als die onderhandelingen daadwerkelijk beginnen is zij bereid haar oproep van economische sancties tegen Myanmar, die internationaal vrij breed navolging heeft gekregen, in te trekken, zei een woordvoerder van de NLD. Wel worden garanties geëist dat het geld goed wordt besteed.

De speciale VN-gezant voor Myanmar, Ismail, heeft gezegd dat hij erin is geslaagd de verschillen van inzicht tussen de opppositie en het bewind te verkleinen. Maar Suu Kyi zei dat de kloof er nog altijd is."In principe gaat het over de snelheid waarmee het democratische proces verloopt. Wij zijn erg bezorgd over de vertraging bij de vrijlating van politieke gevangenen en het starten van de dialoog."

Kijk voor meer achtergrondinformatie bij OneWorld:
-'Birma: militairen en mensenrechtenschendingen'
-'Portret: Aung San Suu Kyi belichaamt hoop op vrijheid'

Reacties