Nobelprijswinnaar: ‘Vrijhandel tussen Noord- en Zuid-Amerika werkt averechts’

29-10-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Volgens Stiglitz zijn de VS niet van plan hun royale landbouwsubsidies te schrappen en haar beperkingen op de import van producten als suiker en vlees uit Brazilië op te heffen. ‘De Amerikaanse vrijhandelszone heeft geen voordeel voor de economieën van Latijns-Amerika en het Caribische gebied, maar zal juist de ongelijke relatie bestendigen,’ aldus Stiglitz.

Over die vrijhandelszone van Alaska tot Vuurland (Free Trade Area of the Americas, FTAA) zijn 34 landen op het Amerikaanse continent en de Cariben in onderhandeling.

‘De Verenigde Staten houden vol dat ze zullen beginnen met het ontmantelen van tarieven onder de FTAA in 2005, maar het zou correcter zijn als ze eerst de bestaande ongelijkheden oplossen voordat ze verder gaan met de onderhandelingen,’ zegt de Nobelwinnaar. ‘Ik heb altijd gezegd dat wanneer de VS niest, Mexico een verkoudheid oploopt. Met deze mondialisering loop je kans dat als de VS niest, heel Latijns Amerika – en bijna de hele wereld – de griep krijgt,’ zegt Stiglitz. ‘Helaas heeft de VS nu een longontsteking.’

De Nobelprijswinnaar was voorzitter van de Amerikaanse Raad van Economische Adviseurs tijdens het eerste jaar van Bill Clinton’s presidentschap. Later werd hij vooraanstaand econoom bij de Wereldbank. Tegenwoordig doceert Stiglitz economie, handel en internationale zaken aan Universiteit van Columbia in New York.

Reacties