Nobelprijswinnaar Menchú in regering Guatemala

16-02-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De burgeroorlog in Guatemala eindigde in 1996 met een vredesakkoord tussen linkse guerrillastrijders en militairen en para-militaire groepen. De akkoorden bevatten aanbevelingen over hoe de rol van de militairen moet worden teruggedrongen en de sociaal-economische gelijkheid kan worden bevorderd.

Maar die aanbevelingen zijn grotendeels in de wind geslagen door president Alfonso Portillo, een bondgenoot van de voormalige dictator Efrain Rios Montt, en zijn voorgangers. Portillo’s termijn liep vorige maand af. Het geweld houdt aan en de positie van de inheemsen is nog altijd niet verbeterd.

De nieuwe president Oscar Berger, die vorige maand onder andere Rios Montt versloeg, heeft beloofd de vredesakkoorden hoogste prioriteit te geven tijdens zijn regeerperiode. Op de dag van zijn inauguratie nodigde hij Rigoberta Menchú uit deel uit te komen maken van zijn regering.

Doodsbedreigingen

De eerste taak van Menchú is de wereld te tonen dat het de regering ernst is de verschillende groepen in het land te verzoenen.

Menchu leeft sinds 2001 in Mexico, omdat de doodsbedreigingen tegen haar steeds ernstiger werden. In haar nieuwe baan zal Menchú weer terugkeren naar Guatemala.

De Indiaanse won de Nobelprijs voor de Vrede in 1992 voor haar inzet voor de inheemsen in haar land. Zelf ondervond Menchu de gruwelheden van de burgeroorlog aan den lijve. Zij beschrijft dat in haar boek ‘Ik, Rigoberta Menchú’.

Tijdens een ceremonie donderdag, waarin hij de benoeming van Menchú bekend maakte, kondigde president Berger aan Kaqchiquel, een van de 23 Maya-talen in Guatemala, te gaan studeren.

color=red>

Reacties