Nobelprijs voor de Vrede voor VN en Annan

12-10-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

De uit Ghana afkomstige 63-jarige Annan staat sinds 1997 aan de top van de volkerenorganisatie. Samen met de VN krijgt hij de onderscheiding precies honderd jaar na de eerste uitreiking van de vredesprijs in 1901.

De voorzitter van het Nobel Comité, Gunnar Berge, verklaarde dat de VN zich sinds de oprichting heeft ingezet voor ‘georganiseerde, vreedzame oplossingen van conflicten’. Hij zei verder dat Annan in de laatste jaren de centrale persoon is geweest die de organisatie nieuw leven heeft ingeblazen.

Volgens het Nobel Comité heeft het einde van de Koude Oorlog het voor de VN mogelijk gemaakt om eindelijk de rol te spelen die voor haar was voorbestemd bij de oprichting. ‘Vandaag de dag speelt de VN daardoor een hoofdrol in de strijd voor vrede en veiligheid in de wereld.’

Kofi Annan heeft, aldus de verklaring van het comité, bijna zijn hele werkende leven aan de VN gegeven. Als secretaris-generaal heeft hij naast vrede en veiligheid de nadruk gelegd op de verplichtingen van de volkerenorganisatie met betrekking tot de mensenrechten.

Verder heeft Annan nieuwe uitdagingen als de aidsepidemie en internationaal terrorisme aangepakt en efficiënter gebruik gemaakt van de bescheiden middelen die de Verenigde Naties ter beschikking staan.

‘In een organisatie die weinig meer kan doen dan haar leden haar toestaat, heeft hij (Annan) duidelijk gemaakt dat soevereiniteit niet langer het schild kan zijn waarachter lidstaten hun schendingen verbergen,’ aldus het Noorse Nobel Comité.

De VN heeft in haar geschiedenis veel successen geboekt, maar ook veel tegenslagen gehad. Door aan de VN de Nobelprijs voor de Vrede te geven hoopt het Nobel Comité duidelijk te maken dat de enige begaanbare weg naar wereldvrede en samenwerking via de Verenigde Naties loopt.

Aan de vredesprijs is een bedrag van 10 miljoen kronen oftewel zo'n 2,4 miljoen gulden verbonden. De uitreiking heeft plaats op 10 december.

Website van de VN

Reacties