Nike doet boekje open over omstandigheden in fabrieken

15-04-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Het is het eerste rapport dat Nike publiceert nadat het bedrijf in 2002 besloot niet langer te rapporteren. Nike trof dat jaar een schikking van 1,5 miljoen dollar na beschuldigingen dat het bedrijf had gelogen over de arbeidsomstandigheden in haar fabrieken. 

Jarenlang drongen actievoerders er bij Nike op aan te zeggen waar de ruim duizend fabrieken zich bevinden zodat er onafhankelijke onderzoeken gedaan kunnen worden naar de omstandigheden waarin mensen moeten werken. Om hieraan tegemoet te komen heeft Nike nu een lijst op haar website geplaatst met alle fabrieken die voor het merk artikelen maken.

Misstanden 

Ineke Zeldenrust van de Schone Kleren Kampagne is nog een beetje voorzichtig. 'Het is uniek dat een bedrijf zo open is', zegt Zeldenrust, 'maar deze beleidsdiscussie wordt al 10 jaar gevoerd. Wij krijgen nog regelmatig meldingen binnen van misstanden in fabrieken die voor Nike produceren. Het is tijd dat er concrete stappen worden gezet om de arbeidsomstandigheden  te verbeteren'. 

In een persverklaring zegt Nike 860 bedrijven te hebben onderzocht. Daarnaast heeft de Fair Labour Association (FLA) 40 onderzoeken uitgevoerd. De FLA is een groep waar zowel schoenen- en kledingfabrikanten bij zijn aangesloten als universiteiten en organisaties. De FLA wil met het uitvoeren van onafhankelijke onderzoeken de arbeidsomstandigheden verbeteren. Ook Nike maakt deel uit van deze groep. 

Uit het rapport blijkt dat 124 fabrieken in China een contract hebben met Nike. In Thailand gaat het om 73  fabrieken, in Zuid-Korea om 35 en in Vietnam en andere Aziatische landen om 34 fabrieken. Ook worden er producten gemaakt in Zuid-Amerika, Australië, Canada, Italië, Mexico, Turkije en de Verenigde Staten. Wereldwijd staan er 650.000 werknemers onder contract bij bedrijven die voor Nike produceren. 

Zuid-Azië 

In het rapport geeft Nike toe dat de arbeidsomstandigheden in veel fabrieken te wensen overlaten. Vooral in de Aziatische fabrieken is de werksituatie vaak slecht. Van de honderden bedrijven die zijn onderzocht heeft Nike bij meer dan 25 procent bewijzen gevonden van lichamelijk en mentaal geweld. Veel van deze fabrieken zijn gevestigd in Zuid-Azië. 

Tussen de 25 en 50 procent van de fabrieken in deze regio beperkt het gebruik van water en toiletbezoek tijdens de werkdag. Hetzelfde percentage bedrijven geeft arbeiders geen enkele dag vrij bij een werkweek van 7 dagen.

In meer dan de helft van de fabrieken werken arbeiders langer dan 60 uur per week. In 25 procent van de gevallen worden werknemers gestraft die geen overuren willen draaien. Ook de lonen liggen bij 25 procent van de fabrieken beneden het wettelijke minimum. 

'Nike geeft nog steeds geen 'leefbaar loon-garantie', zegt Zeldenrust. 'In landen waar het minimumloon niet voldoende is om behoorlijk van te kunnen leven willen we graag dat een leefbaarloon wordt uitbetaald'. 

Nike geeft aan de strijd voor betere arbeidsomstandigheden niet alleen te willen voeren.

Zeldenrust begrijpt wel dat Nike het niet alleen kan doen, maar neemt daarmee geen genoegen. 'De stappen die genomen worden zijn te klein. Vooral als je ziet dat 60 procent van de Nike-productie naar China wordt verplaatst. China is een dictatuur wat mensenrechten betreft en dus ook op het gebied van arbeidsrecht. Nike kiest er toch voor om haar productie naar dat land te verplaatsen'.

Nike
Schone Kleren Kampagne

Reacties