Nigeria draagt olierijk schiereiland over aan Kameroen

13-06-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Bakassi, dat gedeeltelijk in de olierijke Golf van Guinee ligt, is al decennialang bron van conflict tussen beide landen. In de jaren negentig leidde dat zelfs tot een militaire botsing.

 

In 2002 oordeelde het Internationaal Gerechtshof  van de Verenigde Naties in Den Haag dat Kameroen aanspraak mag maken op Bakassi, op grond van een verdrag uit 1913 tussen de koloniale machthebbers Duitsland en Engeland.

Nigeria verweet de rechters koloniale vooringenomenheid en maakte geen haast. In 2004 verklaarde de regering dat de overdracht wegens 'technische problemen' niet kon doorgaan, schreef de Nigeriaanse krant Daily Champion dinsdag.

 

Annan

Onder druk van VN-hoofd Kofi Annan kwamen de presidenten Obasanjo (Nigeria) en Biya (Kameroen) deze week toch tot een vergelijk. Nigeriaanse militairen moeten het eiland binnen 60 dagen verlaten.

'Deze overeenkomst is een grote overwinning voor conflictpreventie en bespaart vele kosten vergeleken met het alternatief van conflictoplossing', zei Obasanjo dinsdag tegenover verslaggevers.

Van de bewoners op Bakassi is een meerderheid van Nigeriaanse afkomst. Die zijn niet zo blij dat ze onder Kameroens gezag komen te vallen. Volgens de VN staan vele Kameroenezen die het geweld ontvlucht zijn, te popelen om terug te keren naar Bakassi.

Reacties