Nigerese wint VN-prijs voor hulp bij zwangerschapcomplicaties

13-06-2007
Door: IPS
Bron: OneWorld/IPS

Salamatou Traoré staat aan het hoofd van Dimol, een niet-gouvernementele organisatie in Niamey die vrouwen die herstellen van fistula helpt om te herintegreren in de maatschappij. Dimol betekent 'waardigheid' in het Peul, de taal van Niger en andere West-Afrikaanse landen.

Dimol

Traoré is verpleegster en vroedvrouw. Ze koos voor een baan in de gezondheidszorg in navolging van haar vader. Ze kreeg het idee om Dimol op te richten toen ze aan het hoofd stond van Coniprat (het Nigeriaanse Comité voor de Strijd tegen praktijken die de gezondheid van de vrouw schaden). "Ik wilde ook iets met fistula gaan doen, maar mijn collega's zagen dat niet zitten. Waarom richt ik geen eigen ngo op die de nadruk legt op waardigheid voor vrouwen, zei ik tegen mezelf. Dus nam ik ontslag als voorzitter van Coniprat en richtte samen met anderen Dimol op.

Beschadiging

Het geld van de VN-prijs wil ze besteden aan de productie van T-shirts en posters om het thema meer onder de aandacht te brengen, met name bij de kwetsbare groepen van de samenleving. Fistula kan ontstaan als het bekken van een meisje te smal is voor de bevalling. Een keizersnede is een oplossing, maar arme jonge vrouwen die deze niet krijgen, lopen vaak een beschadiging aan het geboortekanaal op.

Reacties