Niger: Privatisering maakt water een ‘onbetaalbare luxe’

17-03-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Het programma voor wateraansluitingen voor arme gezinnen loopt achter op schema. Wie wel een aansluiting heeft, ziet zijn factuur langzaam steeds duurder worden.

De overheid van Niger heeft zich vastgelegd om ‘het financiële evenwicht in de stedelijke watervoorziening tegen 2006 te verzekeren, onder meer met jaarlijkse prijsstijgingen van 5 tot 6 procent’. Dat is vooral bedoeld als garantie voor de private geldschieters.

Volgens de Internationale Federatie van de Rechten van de Mens (FIDH) is het water in Niger gemiddeld 20 procent duurder geworden. Officieel moeten de prijsstijgingen ervoor zorgen dat de ‘stedelingen met stromend water door hun hoge rekening bijdragen aan de watervoorziening op het platteland’.

Onbetaalbare luxe

Het programma met wateraansluitingen voor armen loopt intussen flinke vertraging op. Van de 4.140 kranen die in 2003 geïnstalleerd moesten worden, staan er nu ongeveer duizend. De directeur van de geprivatiseerde distributiemaatschappij wijt de vertraging aan de onzekere toestand in Ivoorkust, waarvandaan het nodige materieel moet komen.

De installatiekosten van de ‘gratis aansluiting’ zijn intussen gestegen van zes- tot zestienduizend CFA (24 euro). Voor huishoudens die moeten rondkomen met minder dan een euro per dag is dat een onbetaalbare luxe.

’Zoals de zaken nu gaan, heeft binnenkort niemand nog water,’ zegt leraar Shi'itou Ali. Ali zag het bedrag op zijn factuur in één jaar verdrievoudigen. Net als veel andere ‘bevoorrechten’ verdeelt hij het water onder zijn buren. Daardoor verbruikt hij meer dan het voorgeschreven quotum en loopt de prijs op.

Prijsstijging bekostigt infrastructuur

Onder de bevolking groeit het vermoeden dat de prijsstijgingen niet bedoeld zijn voor de armen op het platteland, maar dienen om de hoge investeringen in infrastructuur terug te betalen.

De openbare watermaatschappij van Niger werd in maart 2001 in tweeën gedeeld. De Société de patrimoine des eaux de Niger, een overheidsbedrijf, is verantwoordelijk voor de zware infrastructuurwerken en investeringen. De Société d'exploitation des eaux de Niger, voor 51 procent in handen van Vivendi Water, houdt zich bezig met de exploitatie van het netwerk.

’De burgers moeten zich niet inschrijven als ze het water te duur vinden,’ merkte de bevoegde minister vorig jaar laconiek op in de krant Alternative.

De prijs voor water zonder een aansluiting ligt echter nog hoger. De allerarmsten zijn aangewezen op waterdragers. Die vragen al snel 1500 CFA (2,25 euro) per kubieke meter, meer dan tien keer het goedkoopste tarief bij de watermaatschappij.

Zie ook achtergrond: 'de toekomst van ons water'
Lees ook: 'Kyoto: verdubbeling van uitgaven voor water'
Lees ook: 'Kyoto: verdubbeling van uitgaven voor water'

Reacties