Nieuwe soorten halfaapjes ontdekt

16-11-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

Het team deed onderzoek in de bossen van het westen van Madagascar toen ze de diertjes ontdekte. Een genetische test heeft bevestigd dat het om een nieuwe soort ging. ‘Het is ongelooflijk om een nieuwe soort primaat te ontdekken, laat staan drie nieuwe soorten,’ reageerde Steven Goodman van het Field Museum of Natural History in Chicago, een van de teamleden.

Apen, mensapen en halfapen vormen de 'primaten'.

Veel van de halfapen van Madagascar worden 'lemuren' genoemd. Deze lemuren hebben lange neuzen, lenige ledematen en indringende ronde ogen. Zij kunnen zo groot worden als een middelgrote hond of zo klein zijn als een eekhoorntje. Er zijn zo’n 40 soorten van.

Tot een paar jaar geleden dachten wetenschappers dat er op Madagascar maar twee soorten 'muis-lemuren' leefden: de microcebus murinus en de microcebus rufus.

Naast de drie recent ontdekte soorten hebben de wetenschappers mogelijk nog twee soorten muislemuren gevonden. Een internationaal panel van primaat-experts moet dat echter nog bevestigen.

Dean Gibson van de Duke University Primate Center zei te denken meer onontdekte soorten te treffen. ‘Zo veel delen van Madagascar zijn nog niet onderzocht, ik vermoed dat er meer zullen volgen.’ Vele halfaapjes worden bedreigd in hun bestaan, omdat hun leefomgeving langzaam verdwijnt. In Madagascar is 90 procent van het oorspronkelijke bos reeds gekapt.

Madagascar staat bekend als het eiland met een zeer grote variatie aan unieke planten en dieren. Zo zijn er meer dan 12.000 soorten bloeiende planten, 300 soorten vlinders en bijna 100 soorten zoogdieren.

Meer over de ontdekking op website van Field Museum of Natural History
Duke University Primate Center
Duke University Primate Center

Reacties